Dimineața de 6 decembrie, ziua în care-l sărbătorim pe Sfântul Nicolae, este cu singuranță una dintre cele mai așteptate zile din an … evident, de către copiii, care-și așteaptă nerăbdători darurile din ghetuțe. Tradiția de a ne face daruri unii altora în această zi se păstrează încă din secolul al IV-lea, când contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la acesta obiceiul de a oferi cadouri.
Pentru noi, ceilalți, este o zi în care ar trebui să ne aducem aminte de cei nevoiași, de cei lipsiți de posibilități, de cei care au nevoie de ajutor. Aceasta sărbătoare reprezintă unul din acele momente ale anului, în care mai mult ca oricând ar trebui să urmăm, așa cum putem, exemplul Sfântului Nicolae, cel care pentru binefacerile și minunile sale a fost supranumit „ocrotitorul copiilor”, „îndrumătorul fetelor”, „salvatorul marinarilor”, „ajutătorul săracilor” sau „apăratorul ortodoxiei”.
Semnificația numelui Nicolae.
Alături de Sfântul Andrei, protectorul României, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți de către români. În calendarul creștin-ortodox, ziua sa este marcată cu cruce roșie, iar credincioșii care postesc primesc dezlegare la pește. Tot acum, peste 800 000 de români, care poartă numele de Nicoleta, Necora, Necula, Niculina, Neculița, Nicolina, Nicola, Nicula, Niculae, Niculai, Nicolae, Nicu, Nicuța sau Nicusor, își sărbătoresc ziua numelui.
Tradus din limba greacă, Nicolae (Nikolaos), înseamnă “obșteasca biruință“, provenind din alăturarea cuvintelor „nikao” (a învinge), și “laos” (popor).
Sfântul Nicolae, ocrotitorul tuturor ...
Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Greciei, dar și ocrotitorul orașelor Amsterdam și Moscova. Pentru binefacerile sale, tradiția bisericească îl recunoaște ca fiind protectorul copiilor, fetelor fără zestre, brutarilor, marinarilor, călătorilor, victimelor sistemului judiciar și a celor care se afla în sărăcie și nevoie.
Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în Patara Lichiei, sud-vestul Turciei de azi. După ce o epidemie i-a răpit ambii părinți, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor săraci. A fost îndrumat de Nicolae, unchiul său și episcop al locului, care ulterior avea să-l și hirotonisească ca preot. După pelerinajele din Egipt și Palestina, a fost numit Episcop al Mirei.
Mare răbdător și aducător de binecuvântări
În timpul persecuțiilor împăraților Dioclețian și Maximian, Sfântul Nicolae a fost întemnițat pentru atitudinea luată împotriva cultelor și practicilor păgâne, dar ulterior, odată cu venirea la tron a lui Constantin cel Mare, a fost eliberat. Sfântul Nicolae a trecut în împărăția drepților pe 6 decembrie 343, moaștele sale rămânând în Mira până în sec. al VIII-lea, când au fost duse la Bari (Italia) pentru a fi ferite din calea invaziei sarazinilor (turci).
Drept recunoaștere a misiunii, minunilor sale, dar și a iubirii arătate semenilor săi, în iconografia bisericească, locul icoanei Sfântului Nicolae este pe catapeteasmă, în partea dreaptă, lângă icoana Mântuitorului, atunci când biserica îi poarta hramul. În toate celelalte cazuri, icoana Sfântului Nicolae este pe catapesteasmă, dar în partea stangă, lângă Maica Domnului.
Rugăciune la Mâna Sf.Nicolae
Nu am idee câți dintre voi știu, dar Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București, ultima ctitorie a Marelui Voievod și Sfânt Martir Constantin Brâncoveanu, adăpostește Mâna Sfântului Nicolae.
Situată la KM 0 al capitalei, peste drum de strada Lipscani, Biserica Sfântul Gheorghe-Nou a fost închisă în anii dictaturii comuniste. A fost redeschisă credincioșilor în ianuarie 1990 prin straduința tatălui meu, Părintele Gheorghe Bogdan și a altor enoriași iubitori de neam și credință strămoșească. În acestă semeață ctitorie brâncovenească este adăpostită nu doar Mâna Sfântului Nicolae, ci și icoana făcătoare de minuni a Sfintei Parascheva la care până în 1987 se închinau credincioșii care treceau ușile Bisericii Sfânta Vineri-Hereasca.
Exista izvoare care afirmă ca Mâna Sfântului Nicolae i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul de către Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman. Acest gest reprezenta un semn de prețuire și recunoștință pentru lupta marelui domnitor împotriva păgânismului.
La finalul acestui articol nu-mi rămâne decât să vă îndemn să vă urmați chemarea sufletului vostru și să vă îndreptați atenția către Meditația Sf. Nicolae și Mântuirea Neamului. … sau să vă ridicați rugăciunile către Mâna Sf. Nicolae și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, în zilele de închinăciune 4-7 decembrie 2023.
Discussion about this post