În tradiția noastră populară, luna noiembrie este numită „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar”, dar și „Vinicer”, toate aceste denumire fiind trimiteri directe la această perioadă din an când bruma și promoroaca îți fac loc, iar vinul fermentează și se limpezește în butoaie. Este o lună în care tradițiile și obiceiurile precreștine asociate zilei Sfântului Andrei sunt profund legate de ritualuri de protecție pentru oameni, casă și animale, usturoi, aflarea ursitei și multe altele.
Cristalele celor născuți în luna Noiembrie sunt citrinul, piatra optimismului, puterii personale și renașterii, dar și minunatul topaz.
În ceea ce privește florile, crizantema este floarea acestei lunii noiembrie, fiind un simbol al prieteniei, onestității, veseliei, generozității și loialității. Se spune că a avea un buchet de crizanteme în casă aduce noroc și fericire. O altă interpretare atribuită crizantemei este că ar reprezenta firea prietenoasă și veselă a bebelușilor născuți în luna noiembrie.
1 noiembrie
Lună Nouă
Din punct de vedere astrologic, o Lună Nouă reprezintă u nou început, fiind un moment oportun și extrem de benefic pentru a întâmpina o schimbare, pentru a porni proiecte noi sau face planuri de viitor. Este un moment excelent pentru ritualuri, afirmații și pentru a semăna semințele, pe care dorești să le crești în viața ta. Minunatul cristalul care te poate susține în aceste momente de noutate și schimbare este Malachitul, piatra tranformării și schimbării.
8 noiembrie
Astăzi, 8 noiembrie, îi onorăm și sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cunoscută în popor și sub numele de Capul Arhanghelului, Arhanghelul sau Năpustitul arieților, această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox. Se spune că în această zi Arhanghelul Mihail, cel despre care se crede că este primul „sfânt sfințit” de Dumnezeu, trimite pe lumea cealaltă vara și încet încet slobozește iarna.
11 noiembrie
Sfântul Mare Mucenic Mina
Povestea Sfântul Mina (285–309) copil, născut și crescut într-o familie egipteană înstărită, tatăl fiind guvernator militar, acesta s-a bucurat de o educație aleasă și atmosferă creștină. Rămând orfan de tată la o vârsta fragedă, și la scurt timp de mamă, când ajuns la vârsta potrivită s-a alăturat ca soldat în armata Împăratului Dioclețian. Continuând tradiția celorlalți împărați romani, Dioclețian dă un decret care se consideră a fi pornit cea mai mare persecuție a creștinilor. Mina părăsește armata și se retrage timp de câțiva ani la rugăciune în pustiu. A devenit cunoscut printre localnici pentru credința sa și pentru vindecările miraculoase aduse prin rugăciunea sa bolnavilor care-i cereau ajutorul. Refuzând să se lepede de credința în Iisus Hristos, a fost biciuit, schingiuit, iar trupul i-a fost tăiat în bucăți. Martiriul Sfântului Mina a încheiat șirul Marilor Mucenici ai Bisericii Creștine.
Sfântul Mina este astăzi cunoscut și ca fiind ocrotitorul celor păgubiți, înșelați sau nedreptățiți. Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din România pentru cei ce doresc ajutorul Sf. Mina este biserica Sfântul Mina – Vergu din București, unde au fost depuse în Aici 1874 părticele din moaștele sale. De asemenea, alte părticile se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași și în Biserica Sfântul Mina din Suceava (cartierul Obcin).
13 - 14 noiembrie
Ziua Lupului & Filipii de toamnă
Ziua de 13 noiembrie este amintită ca fiind Ziua Lupului, Așa cum poate știti deja, Marele Lup Alb, era considerat de vechii daci drept protector al poporului, oricând pregătit să răspundă chemării lor de ajutor în caz de nevoie.
Zilele de cuprinse între 14 noiembrie – 7 decembrie marcau Anul Nou Dac, incluzând și Noaptea Sfântului Andrei și coincidea cu ceremoniile religioase romane, care-l serbau pe Saturn, zeul și stăpânul timpului.
15 noiembrie
Începutul Postului Nașterii Domnului (Postul Crăciunului);
Marcată în calendarul bisericesc ca sărbătoare cu cruce neagră, această zi este prima din Postul Crăciunului. Acest post se încheie pe 24 decembrie 2024. Cele 40 de zile de post ne reamintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Tablelor Legilor (Cele 10 porunci). Acesta este postul de peste an cu cele mai multe zile de de delegare la pește: 21 noiembrie, 23 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie (duminica), 30 noiembrie, 2-7 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 12 decembrie, 16-17 decembrie și 18 decembrie. În această zi este sărbătorit și Sf. Paisie de la Neamț.
15 noiembrie
Lună Plină / Luna Castorului / Ultima Super Luna din 2024
După cea de-a treia și mai strălucitoare Super Lună din an, numită și Luna Vânătorului (17 octombrie), iată că a sosit și Luna Castorului. Aceasta este ultima din cele patru Super Luni din anul 2024. Super lună se referă la o lună plină sau o lună nouă care răsare aproape sau în timp ce luna atinge perigeul, cea mai apropiată distanță de Pământ pe orbita sa în jurul planetei, potrivit NASA. Aceste superluni apar de aproximativ trei până la patru ori pe an și sunt cu aproximativ 30% mai strălucitoare și cu 14% mai mari decât lunile pline obișnuite.
În tradiția amerindiană, Luna Plină din noiembrie este cunoscută sub numele de „Luna Plină a Castanelor” sau „Luna Plină a Vântului Rece”. Următoarea Lună Plină o vom întâmpina pe 15 decembrie.
16-17 noiembrie
Ca de fiecare dată ne face o mare plăcere să vestim o nouă sesiune de Constelații de familie! Așadar, te invităm weekend-ul 16-17 noiembrie 2024 la workshop-ul susținută de facilitatoarea Petruța Didoiu-Spătaru. Vino alături de oameni ca și tine, dornici să trăiască viața cu bucurie, sănătate și împliniri pe toate planurile. Ca și tine și ca mulți alții, sunt oameni care au decis să se vindece vindeca și să se regăsească pe ei înșiși.
21 noiembrie
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului marchează momentul aducerii Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana, unde a și rămas timp de 12 ani. În tradiția noastră populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.
26 noiembrie
Sfântul Stelian
În această zi este sărbătorit Sfântul Stelian Paflagonul, cunoscut ca fiind ocrotitor al copiilor și al familiei creștine. Din acest motiv, în iconografia bisericească este deseori înfățișat alături de copii. O parte din moaștele Sf. Stelian se găsesc în racla păstrată cu sfințenie la Biserica Sfântul Stelian, numită „Lucaci”, din București. Aceasta este singura biserică singura din București care are acest hram. Sf. Stelian, Maica Domnului, Sf.Nicolae, Părinții Ioachim și Ana sunt cei cărora te poți ruga în mod special pentru dobândirea de prunci, pentru sănătatea copiilor și a familiei.
30 noiembrie
Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, protectorul României și al românilor. Tot în această zi îl sărbătorim pe Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Aceasta zi este marcată în calendarul creștin-ortodox cu cruce neagră și cei care țin post primesc dezlegare la pește.