Așa cum povesteam în articolul Sf.Andrei, tradiții și superstiții românești, această noaptea este una magică, când orice este posibil pentru că cerurile sunt deschise, iar cele două lumi interacționează mult mai profund. Iar, dacă anterior m-am aplecat asupra credințelor și ritualurilor privitoare la protecția casei, ogradei și animalelor, de această dată vă voi povesti pe scurt despre tradițiile privitoare la aflarea ursitei de Ziua Sf.Andrei, Apostolul Românilor.
Aflarea ursitei, un act magic
La începutul sec. al XX-lea, Tudor Pamfile spunea că în tradiția populară ziua Sfântului Andrei este una favorabilă diverselor acte magice, prin care se urmărește realizarea unor dorințe, și în special cele legate de aflarea ursitei:
fetele și vaduvele își fac „pe ursita”, vrăjind de pețire, de dragoste, căutându-și de noroc, sau făcând farmece de răutate, care trebuie să se lipească de dușmani și de casele lor.
Sunt multe obiceiuri legate de aflarea ursitei, iar unele se păstrează până astăzi. Toate acestea au drept unic scop ca fetele sa-și poată „vedea” ursitul în noaptea de Sfântului Andrei. Așadar, iată câteva dintre aceste obiceiuri.
Turta lui Andrei
În Covurlui, fetele coceau pe vatră „turta lui Andrei” sau „colacul lui Andrei”, pe care apoi o mâncau, așteptând peste noapte să vină în vis un voinic să-i dea apă, ca să-și potelească setea. Acesta era ursitul. Dacă viitorul soț refuza să apară în vis aducându-i apă de băut, atunci fata respectivă va trebui să mai aștepte.
Ursitul din fântână
Fata care vrea să-și vadă ursitul aprinde în noaptea de Sfântul Andrei o lumânare de la paști. Cu grijă fata coboară lumânarea aprinsă în fântână, ca să lumineze apa și rostește:
„Sfinte Andrei,
Scoate-i chipul în fața apei,
Ca în vis să-l visez,
Ca aievea să-l văz!”
Când termină de rostit rugăciunea, se zice că apa se tulbura și dezvăluie fetei chipul ursitului ei.
Turta sărată
În Maramureș, pentru aflarea ursitei, fata trebuie să pregătească o turtă sărată (sau o plăcintă sărată) și mănânce o bucată din ea. Ce rămâne din turtă pune noaptea sub cap. Se spune că în acea noapte fata va vedea în vis chipul flăcăului, ursitului sau viitorului soț.
Firele de grâu
În Cernăuți, fata care vrea să-și viseze ursitul pune sub cap 41 de fire de grâu și rostește:
„Voi, 41 de fire de grâu!
Eu voi dormi și voi hodini,
Dar eu mă rog lui Dumnezeu
Să-mi trimeată îngerul meu,
Să-mi arate pe ursitorul meu,
Cel ce mi-i dat de la Dumnezeu.”
Dacă rugăciunea îi este ascultată, atunci noapte fata își visează ursitul.
Fetele desculțe
Conform tradiției din Basarabia, fetele care-ți doresc aflarea ursitei, trebuie să umble desculțe. Cea care se înțeapă, se spune că se va mărita în curând. Fata care calcă pe o surcea uscată, se crede că se va mărita cu un bărbat bătrân.
Aflarea ursitei cu ajutorul busuiocului
Dintre toate obiceiurile legate de noaptea Sfântului Andrei și ursită, cel legat de busuioc pare a fi cel mai simplu de îndeplinit. Astfel, fetele care vor să se mărite ascund sub perna un fir de busuioc. Se spune că în acea noapte ele își vor visa iubitul, viitorul soț.
P.S. Pentru acei cititori care simt chemarea și puterea rugăciunii personale, îi îndemn ca pe 30 noiembrie să citească Acatistul Sf.Andrei al Pr. Arh. Ilie Cleopa.
Discussion about this post