Pe 24 iunie vom sarbatori Ziua Universala a Iei si am simtit ca este momentul sa scriu din nou despre IE si povestea ei. Cu riscul de a ma repeta, pentru mine, frumoasa mea ie romaneasca nu este un fashion icon, asa cum ar numi-o probabil criticii de moda. Pentru mine, ia este un mod de a fi in contact cu poporul meu, cu poporul roman, cu trecutul sau, cu toate bunele si mai putin placutele momente prin care au trecut, cu energia si identitatea sa. In IE se reflecta toate experientele noastre de viata romaneasca, traditiile si cele mai profunde credinte din ADN-ul, intregii noastre istorii.
“Asemenea obiceiurilor si ritualurilor laice sau religioase, portul popular este parte integranta a culturii populare, constituind un adevarat document viu al trecutului”. Dr. Ioan Opris
Prietenii mei stiu cat de mult iubesc IA mea romaneasca. Le port de ani de zile, la intalniri de afaceri, evenimente sociale, nunti sau la iesiri cu prietenii. Sunt frumoase, practice, le poti acomoda unor tinute extrem de variate, dar, in special, imi dau sentimentul „de a fi acasa”. Ia ma reprezinta, asa cum cred ca de reprezinta si pe tine. Probabil ca nu intamplator rezonez cu vorbele Prof.Pavel Panduru: „Atunci cand o femeie poarta hainele traditionale ale poporului ei, ea poarta intregul cosmos”.
Simbolurile Iei sau marturii peste veacuri …
Inainte de a va vorbi despre Ziua Universala a Iei, simt sa impartasesc cu voi cateva lucruri interesante. Bogatia de simboluri si culori care se pastreaza in iile romanesti povesteste despre istoria noastra, iar purtand-o primim ceva din energia acestui popor in mijlocul caruia ne-am nascut. Iata de ce, m-am gandit ca numai ia poate fi primul simbol despre care sa va povestesc.
Exista nenumarate vestigii arheologice, documente istorice, lingvistice si etnografice care stau drept marturie continuitatii noastre ca popor in spatiul carpato-danubiano-pontic. In ceea ce priveste costumul popular, cele mai vechi marturii dateaza inca din perioada neolitica si epoca bronzului, dar se continua cu antichitatea romana si Evul Mediu:
- Desenele geometrice de pe corpul unor idoli de lut (Venus de la Craiova si figurinele de lut descoperite in necropola de la Carna, Oltenia);
- Figurinele culturii Garla Mare (1600-1150 i.Hr.) din Mehedinti, Olt;
- Costume barbatesti si femeiesti sculptate in piatra unor monumente precum Tropaeum Romani (108-109 d.Hr, Adamclisi, Dobrogea), Columna lui Traian (113 d.Hr)
Cea mai veche imagine a costumului popular pe care o avem azi este pastrata in binecunoscuta Chronicon Pictum (1358), unde apar doua miniaturi ce ilustreaza batalia de la Posada. Aici, Carol Robert de Anjou, Regele Ungariei, este urmarit de arcasii romani ce purtau camasi albe, curele stranse pe talie, pantaloni stramti, o haina mitoasa de lana pe deasupra si opinci in picioare, toate aducand cu tinuta actuala a pastorilor din sud-vestul Transilvaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, avem numeroase marturii despre portul traditional romanesc lasate de cronicari, clerici si calatorilor din Europa Centrala si Occidentala (Episcopul Antonius Verancius, Francois de Pavie, Arhiepiscopul Bandini), dar si din Orientul Mijlociu (Paul de Halep, Antonio Maria del Chiaro Fiorentino).
24 iunie – Sarbatoreste Ziua Universala a Iei
Pe 24 iunie, planeta se imbraca in IE si spune lumii cea mai frumoasa poveste despre Romania. Initiata in 2013 de Andreea Diana Tanasescu impreuna cu comunitatea La Blouse Roumaine, Ziua Universala a Iei este un prilej de a ne reconecta la originile noastre, la ADN-ul romanesc, o celebrare a traditiilor populare.
Anul acesta, Ziua Universala a Iei, asa cum o recomanda miscarea La Blouse Roumaine, are ca tema Natura si Diversitate, mesajul transmis fiind acela ca fara protejarea naturii, nu avem cum sa ne protejam patrimoniul si viitorul generatiilor care sa duca mai departe traditia Iei. In acelasi timp, semnele tesute sau cusute pe Ie sau alte tinute traditionale pe glob asunt interconectate cu un limbaj simbolic ce se regaseste pe textilele din intreaga lume. Aceste simboluri, desi universale, s-au pastrat peste veacuri intr-un mod unic, specific fiecarei culturi.
La final, te invit sa afli cum poti sarbatori si tu, Ziua Universala a Iei! Citeste indemnul comunitatii La Blouse Roumaine adresat tuturor celor ce iubesc IA romaneasca.
Ziua Universala a Iei @ ParkLake – expozitie de ii romanesti interbelice
Imi face o mare bucurie sa va invit chiar de Ziua Universala a Iei la expozitia de ii interbelice romanesti, organizata la ParkLake. In plus, o expozitie extraordinara de ii romanesti interbelice te asteapta la Park Lake. Si nu in ultimul rand, daca vrei sa descoperi frumusetea si simbolistica iilor romanesti, iti recomand cateva articole interesante:
- Minunatele ii romanesti interbelice
- Henri Matisse si IA romaneasca
- The Romanian Fashion Icon (link extern)
- My Romanian IA (link extern)
Discussion about this post