Turcoazul îmi amintește și potolește dorul de mare și cer. Culoarea sa, de la bleu-ciel la albastru-verzui, pare să creeze o punte între cer și mare. Îmi (re)amintește că, atunci când suntem în echilibru, Raiul pe Pământ este posibil. Considerată piatra aducătoare de noroc, fericire și viață lungă, turcoazul este folosit pentru călătoriile fizice și astrale. Este benefic a fi folosit în caz de boală, dar și ca talisman de protecție și putere. Se spune că acest cristal atrage protecția și binecuvântarea divină. Turcoazul este singurul cristal care reprezintă, definește o culoare. Este recunoscut și sub denumirea de Peruzea și Turcoază.
Cuprins
Turcoazul vechilor civilizații
Indiferent de numele pe care îl poartă, turcoazul este prețuit de mii de ani. Mine timpurii au fost exploatate în Sinai, Egipt, încă din anul 2000 î.Hr. Vechii egipteni îi dăduseră turcoazului numele de „mefkat”, ceea ce se poate traduce în limba română „bucurie” și „încântare”.
La început, turcoazul era trimis din Orientul Mijlociu (Iran, Liban) în Europa, prin Turcia. De aici vine și explicația privind numele său: „pierre turquoise” care în limba franceză înseamnă „piatra turcească”.
În limba persană, numele de „firusa” (peruzea) însemnă, după unele surse, „piatra fericirii”, iar după altele „pirouzeh”, adică „victorie”.
În limba indienilor Navajo, care-l prețuiau în mod special și-l foloseau la decorarea bijuteriilor, turcoazul era numit „Doo tl’ izh ii”, adică „piatra vieții”. Pe de altă parte, indienii apași credeau că turcoazul prins de un arc sau o armă de foc creștea precizia cu care trăgea vânătorul sau războinicul.
Armoniile turcoazului - chakre, zodii, zile de naștere, numere.
Turcoazul este piatra asociată cu planetele Venus și Neptun, fiind recomandată chakrelor 2, 4 (chakra inimii), și în mod special chakrelor 5 (a gatului) și 6 (Al Treilea Ochi), conectată cu intuiția și intelectul. Chakra Gâtului este legată de purificare, înțelepciune, comunicare verbală, gât, urechi.
Mesajul pe care ni-l comunică: tot ce vezi, cu ochii fizici sau cu ochii minții, rostește cu iubire!
Turcoazul este piatra Arhanghelului Sandalphon, geamănul angelic al lui Metatron, protectorul omenirii, în special al femeilor și mamelor, al tuturor celor care se roagă și al muzicanților, pentru că se află în fiecare vibrație muzicală și de vindecare.
Este cristalul potrivit zodiilor Săgetător, Taur, Scorpion, Capricorn, Vărsător și Pești, însă nu te limita la aceasta împărțire. Cei născuți în luna decembrie ar trebui să știe că turcoazul este unul dintre cristalele ultimei luni din calendar. Dacă simți o atracție față de acest cristal, folosește-l cu încredere!
Turcoazul rezonează bine cu cei născuti sub influența numărului 1 și cu cei care s-au născut în luna decembrie. Poate fi oferit cadou la aniversări de 5 și 11 ani (naștere, căsătorie, etc).
Proprietăți mineralogice ale turcoazului
- Țările de proveniență — Cel mai frumos turcoaz este considerat cel extras din Iran; depozite de turcoaz se găsesc și în Afganistan, Argentina, Australia, Brazilia, Israel, Mexic, Tanzania, China, SUA, Chile sau Namibia;
- Unde apare — În zonele hidrotermale, în regiunile aride, pe roci magmatice sau sedimentare aluminoase;
- Culoarea — Albastru, albastru-verzui sau verde-măr;
- Duritate — 5-6 din 10 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
- Luciu — Prezintă un aspect ceros până la mat.
Tipuri de turcoaz
Turcoazul albastru pur, numit și „albastru persan” este destul de rar, remarcându-se prin absența a ceea ce experții numesc matrice (vinișoarele de culoare închisă).
Cel mai întâlnit turcoaz are având vinișoare de culoare verde închis și negre, în funcție de rocile și mineralele pe care le găzduiește. Culoarea albastră a turcoazului este dată de impuritățile de cupru, iar cea verde de impuritățile de fier.
- Piatra Eilat — de culoare albastru verzui, aceasta este o combinație de chrysocolla, turcoaz, malachit și minerale care conțin cupru; este extras din minele de cupru din apropierea Eilat, Israel;
- Turcoazul Regelui — turcoaz bine definit, explorat din Mina Mineral Park, din apropierea localității Kingman, Arizona;
- Turcoazul Navajo — exploatat în America de Sud-Vest, acest turcoaz are cu vinișoare maro și negre;
- Turcoazul Persan — de culoare bleu-ciel, acesta este cunoscut și ca turcoazul iranian, fiind considerat turcoazul de cea mai bună calitate;
- Turcoaz Tibetan — de culoare verde, acesta ajută la vindecarea blocajelor chakrei gâtului.
Galerie foto - diverse tipuri de turcoaz
Cum recunoști un turcoaz autentic
Turcoazul este o piatra caldă, ușoară, poroasă, cu aspect ce variază de la ceros la mat. Pentru stabilizarea culorii și consistenței, turcoazul este adesea tratat. Fiind o piatră poroasă, în industria bijuteriilor este impregnat cu ceară, plastic sau polimeri. Uneori, un fals este realizat folosind pudră de turcoaz, în combinație cu sticlă, porțelan sau plastic. Vânzătorii corecți și cunoscători îți port spune tratamentul la care a fost supus turcoazul, astfel încât vei ști cum să ai grijă de el.
Cel mai apreciat turcoaz este cel translucent, pur și fără vinișoare. Turcoazul „plasa de paianjen” exercită însă o anumită atracție pentru unele persoane.
Uneori turcoazul poate apărea în combinații cu alte cristale, fapt care duce la apariția unor diferite culori și nuanțe:
- Amestecat cu malachit sau chrysocolla determină culoarea de albastru–verde;
- Turcoazul din SUA este verde și conține mai mult fier decât aluminiu, fiind mai degrabă o combinație între turcoaz și chalcosiderite;
- Imitații de turcoaz: calcedonie sau howlit vopsit;
- Turcoazul vienez este o imitiație – culoarea distinctivă de verde cu tentă gălbuie nu are nicio legătură cu turcoazul veritabil.
Poate fi confundat cu chrysocolla, dar turcoazul este mai dur și are aspectul ceros până la mat, în timp ce chrysocolla are un luciu sticlos.
Vibrații, ajutor și protecție
Turcoazul este considerat un simbol al generozității, sincerității și afecțiunii. Aduce pace și echilibru, în special echilibru între energia feminină și masculină. Este aducător de prietenie. Ajută la consolidarea și menținerea relațiilor, sporește comunicarea și înțelegerea. Este o piatră recomandată profesorilor, cântăreților, și tuturor celor care se exprima prin vorbire. Turcoazul favorizează creativitatea, dă curaj și aduce o stare generală de bine.
Protecție și ajutor pentru copii, tineri și bătrâni
Turcoazul poate fi folosit de copii, pentru că-i ferește de frica de întuneric. Se spune, de asemenea, că turcoazul albastru este recomandat tinerilor, aflați în cautarea propriului drum în viață pentru că le dă o parte din energia sa. Nuanțele de verde sunt potrivite persoanelor adulte pentru că le oferă maturitatea și puterea de a merge pe drumul ales.
De asemenea, acest cristal are reputația că protejează împotriva accidentelor, furturilor, energiilor negative, agresiuni fizice și psihice (deochi, blesteme, gânduri negative). Este excelent în cazuri de epuizare.
Beneficii pentru sănătate
Turcoazul curață aura și aliniază chakrele, întoarce deochiul la cel care l-a generat, te ferește chiar și de mușcăturile animalelor periculoase (venin, otrava, etc). În ceea ce privește sănătatea corpului fizic și a organelor, turcoazul este cunoscut pentru puternicul său rol curativ, vindecător. Iată câteva dintre efectele sale asupra sănătății:
- Benefic activității cerebrale, pentru ochi, urechi, gât, corzi vocale, plămâni, inimă, sistem circulator; reduce și echilibrează tensiunea;
- Reduce migrenele, mania, rigiditatea, atacurile de panica;
- Ajută în procesul de recuperare după boală;
- Potrivit în cazuri de arsuri și operații pentru că ajută la regenerarea țesuturilor;
- Tonifică și întărește organismul;
- Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar; oferă longevitate;
- Are efect anti-inflamator și detoxifiant; ajută în procesul de detoxifiere (alcool, toxine, poluare, medicamente, mediu, radiații);
- Benefic în vindecarea problemelor aparatului reproducător feminin; indicat a fi folosit în tulburări sexuale sau infertilitate; reduce durerile și crampele.
Se spune că atunci când culoarea turcoazului devine fadă, sănătatea purtătorului este sub semnul întrebării, în timp ce o culoare mai profundă și plină de viață este dată de un purtător sănătos.
Utilizarea turcoazului
Turcoazul poate fi purtat în bijuterii, în contact direct cu pielea, dar și ca un cristal separat. De asemenea, îl poți tine în mână sau plasat pe corp, pe zona afectată (bolnavă), cu condiția ca aceasta să nu fie o rană deschisă.
- Călătorii — atunci când călătorești, este benefic să ai un turcoaz la tine, în poșeta sau la mână; ori chiar să-l păstrezi în mașină;
- Terapie — un turcoaz plasat pe zona gâtului sau în zona chakrei celui de-al treilea ochi te va ajuta să scapi de inhibițiile de comunicare și să vezi clar, permițând sufletului să se exprime mai clar, mai bine. Atenție! Acest cristal nu poate fi folosit în elixirurile de băut datorita conținutului de cupru și aluminiu.
- Feng-Shui — turcoazul utilizează energia apei, energia liniștii, a puterii tăcute, a purificării. Amplasat în spații interioare, devine un scut împotriva energiilor negative. Este benefic a fi plasat în zonele de meditație și de relaxare.
- Spiritualitate — meditație, rugăciune și post pentru că atrage protecția și binecuvântarea Divină.
Cum să ai grijă de turcoazul tău
Turcoazul este un cristal poros și poate absorbi grăsimea produsă de piele sau produsele chimice, așa că e nevoie să ai grijă de el pentru a-i păstra luciul și culoarea.
Curățarea se face cu apă călduță și săpun lichid.În cazul în care turcoazul pe care îl ai a fost vopsit, e bine să testezi spălarea sa pe o mică bucățică, apoi pe întreaga suprafață a pietrei. Clătirea cu atenție este obligatorie, pentru a fi sigur că nu rămân resturi de săpun.
Încărcarea se face la lumina Lunii sau la lumina Soarelui de dimineață sau de seară, dar pentru perioade scurte de timp.
Referitor la curățarea și încărcarea cristalelor în general, te îndemn să citești și articolul Cum să ai grijă de cristalul tău.
Sfaturi suplimentare pentru îngrijirea turcoazului:
- Atenție la temperaturile ridicate, întrucât turcoazul este sensibil la caldură și lumina directă a Soarelui;
- Pentru că absoarbe substanțele emise de corpul uman, ferește-l de transpirație, ulei, parfum, detergent pentru că va suferi o decolorare;
- Ca și-n cazul Perlelor, „se îmbracă ultimul, se dezbracă primul”, pentru a preîntâmpina contactul cu parfumul, produsele cosmetice și alte produse de îngrijire personală;
- În cazul contactului îndelungat cu pielea, turcoazul își va pierde culoarea și luciul;
- Ține bijuteriile cu turcoaz departe de produsele chimice;
- E bine să le păstrezi separat de alte cristale pentru a nu le zgâria sau sparge.
În loc de concluzie ...
În gândirea tradițională, turcoazul are rolul de a uni pământul cu cerul, energia masculină cu energia feminină. Turcoazul ne întinde o mână de ajutor pentru a ține în echilibru și armonie cele două energii, astfel încât să ne putem bucura pe deplin de viață. Culoarea sa este un balsam, exprimând ideea de protecție și compasiune. Dacă te afli într-un impas, turcoazul te poate ajuta să găsești cea mai bună ieșire din situația respectivă.
Până la următoarea întâlnire, când voi povesti despre legendele turcoazului, îți doresc tot ce e mai bun! Pe curând! 🙂
Discussion about this post