Personal, iubesc perlele pentru ca atunci cand spun perla – perle, ma gandesc imediat la feminin, sofisticat prin simplitate, rafinat si elegant. Supranumita si „Lacrima lui Dumnezeu”, perla are un puternic rol de protectie asupra celor care o poarta. In Noul Testament, perlelor li se atribuie un rol sacral, ca semn de dragoste fata de Dumnezeu.
Legende cu perle
Existe multe povesti si legende legate de perle si acest fapt nu e surprinzator. Doar daca te gandesti la faptul ca sunt singurele „pietre” de natura organica care iau nastere in interiorul unui organism viu, le face deja unice.
Mentionate in versurile sale de Homer, in Noul Testament si Coran, perla este considerata „regina oceanelor”, „unica” pentru ca nici una nu este la fel cu alta. Numele ii vine din limba franceza „perle”. Perla este piatra nationala a Frantei, Filipinelor si Indiei. De ce 3 tari au decis sa aleaga tocmai perla? In plus, Indienii considera perla ca fiind cea mai frumoasa piatra din lume, alaturi de rubine si diamante.
Perlele, simbolul perfectiunii
In Antichitate, perla reprezenta simbolul perfectiunii, iar anticii o considerau magica, intrucat era simbolul Lunii. Coranul considera Perla cea mai mare recompensa gasita in Paradis, iar bijuteriile care au incorporata o perla sunt considerate un simbol al perfectiunii. O legenda araba spune ca perlele se formeaza atunci cand picaturile de roua cazute din cer in ocean se umplu de lumina Lunii si sunt inghitite de scoici.
Perle pentru protectie si viata
Perla este numita si „Lacrima lui Dumnezeu”, avand un puternic rol de protectie asupra celor care o poarta. Perlele sunt amintite si in Noul Testament, atribuindu-li-se un rol sacral, ca semn de dragoste fata de Dumnezeu. Egiptenii antici erau ingropati cu perle. In Evul Mediu, se considera ca colierele oferite cavalerilor de persoanele dragi ii protejau de rani, in lupte. Tot in India perlele simbolizeaza prolificitatea. Legenda spune ca insusi zeul Vishna a cules prima perla din adancurile oceanului si a oferit-o Pandeei, in ziua nuntii. Kurzii considerau perlele a fi embrionul ce se dezvolta in uterul matern.
Sinceritate, inocenta, intelepciune
Grecii le considerau lacrimile Zeilor si considerau ca purtarea lor te ajuta in pastrarea unei casnicii fericite, lipsite de probleme conjugale. Considerat simbol al sinceritatii, puritatii, inocentei si cinstei, perla este oferita si azi mireselor, pentru o casnicie fericita.
Conform legendelor chinezesti, perlele au cazut din cer atunci cand Dragonii au fost infranti. Ele simbolizau bogatia, intelepciunea si demnitatea.
Perlele si medicina
Praful de perla era folosit in China inca din anul 320 DC atat ca produs cosmetic, cat si ca medicament, pentru tratarea bolilor de ochi, a tuberculozei si a atacurilor de inima. Imparateasa Wu Ze Tian (625 – 705 DC) folosea praful atat intern, cat si extern. Cartea de medicina a dinastiei Ming spune ca praful de perla poate stimula vindecarea bolilor de piele, eliminarea toxinelor si indepartarea efectelor produse de varsta si petele solare.
In medicina ayurvedica, praful de perla era considerat antidotul in cazul otravirii, dar folosit si in vindecarea bolilor de ochi si intarirea sistemului imunitar. De asemenea, praful de perla era folosit si ca ingredient in producerea lotiunilor de dragoste. Un studiu publicat in 1903 sublinia proprietatile prafului de perla ca tonic, stimulent si afrodisiac.
In Europa, praful de perla a fost folosit, fara succes insa, in tratarea nebuniei lui Charles VI al Frantei (1368-1422) si a febrei de care a suferit si in cele din urma a murit Lorenzo de Medici in 1492.
Perle, zodii si chakre
Perla este asociata cu Luna si stimuleaza chakrele 2 (Sacrala), 3 (Plexului Solar), 4 (Inimii) si 6 (Al Treilea Ochi).
Perla este recomandata zodiilor Rac, Gemeni, Scorpion, Sagatetor si Pesti, insa nu te limita la aceasta impartire. Daca simti o atractie fata de aceasta „piatra”, poart-o cu incredere. Rezoneaza bine cu cei nascuti sub influenta numarului 7 si cu cei care s-au nascut intr-o zi de luni.
De asemenea, Perla poate fi oferita cadou la aniversari de 1, 3, 12 si 30 ani (de nastere sau casatorie). Daca o oferi in dar, invata-l pe cel care o va primi cum sa o purifice, incarce si depoziteze.
Perle – procesul de formare
Desi nu este un mineral, perla este considerata o piatra pretioasa. Cunoscuta si ca margaritar si margarit (sirag de margarite), perla reprezinta, conform DEX,
„formatie, de regula sferica, de culoare argintie, cu luciu de sidef, care se formeaza in scoicile unor moluste si este utilizata la confectionarea bijuteriilor.”
Practic, perla este produsa in tesutul moale al anumitor specii de moluste prin depunerea carbonatului de calciu in straturi circulare, in jurul aceluiasi centru. Exista inca controverse in legatura cu acest centru care se credea a fi un fir de nisip. Se pare ca „impuritatea” poate fi o insecta, un parazit micro-organic si niciodata un fir de nisip, intrucat nisipul face parte din biotopul perlei, alaturi de apa, nefiind perceputa ca intrus. Prezenta impuritatii irita scoica care, dintr-un reflex de aparare, imbraca imperfectiunea in sidef. Sideful natural este o combinatie de carbonat de calciu si conchiolin sau conchin (proteina organica care asigura lipirea sidefului de impuritate). Atat timp cat imperfectiunea este activa in scoica, invelisul creste constant, prin secretarea continua a sidefului de catre scoica.
Producerea perlelor de cultura este realizata prin introducerea in interiorul stridiei a unui „intrus”. In momentul in care este introdusa in apa, stridia incepe sa acopere „intrusul” cu straturi de sidef.
Procesul de producere a unei perle poate dura pana la 7-8 ani. Molustele ajung la maturitate dupa 3 ani, dupa care pot fi implantate cu „impuritati”. Dupa implantare, sunt necesari inca 3 ani pana se formeaza perla. De subliniat este faptul ca doar 5% din moluste produc perle cu adevarat valoroase. Unele moluste resping materia straina, perla este prea neregulata sau molusca moare.
Exista moluste care pot produce perle atat de apa dulce cat si de apa sarata. In prezent, exista aproximativ 8,000 de specii diferite de moluste bi-valva, scoici, din care doar 20 sunt capabile sa produca perle in mod constant. Conform specialistilor, doar o scoica din 10,000 poate produce perle de calitate.
Perla – informatii utile
Majoritatea perlelor pe care le vei gasi in comert sunt cele de cultura. Cele mai apreciate sunt cele care apar in salbaticie, formate in interiorul stridiilor salbatice, dar acestea sunt extrem de rare si scumpe. Pentru mai multe informatii cu privire la tipurile de perle (de apa dulce si apa sarata), te invit sa citesti articolul Cele mai frumoase perle.
- Tarile de provenienta — exista perle de apa dulce (Japonia, China, SUA, Scotia, Irlanda, Franta, Austria, Germania) si perle de apa sarata (India, Sri Lanka, Filipine,China, Japonia, Nordul Australiei, Mexic, Oceania, Polinezia, Golful Persic). Cele mai valoaroase perle naturale sunt recoltate din Golful Persic si Marea Chinei, iar cele mai valoroase perle cultivate sunt cele din Japonia, Coreea si Australia;
- Natura — perla este de natura organica, ca si coralul, chihlimbarul si jaisul;
- Duritate — 2,5 – 4,5 (din 10) pe scara Mohs;
- Luciu — sidefat pana la translucid este dat de calitatea sidefului. Un luciu de calitate reflecta imaginile precum o oglinda si-l accentueaza intr-o stralucire tridimensionala. Luciul este considerat inima si sufletul unei perle si depinde de tipul scoicii, starea ei de sanatate si calitatea apei;
- Culori — alb, roz, crem, argintiu, albastru, galben verde, maro sau negru. Culoarea este determinata de temperatura apei si de mediul in care a trait scoica;
- Marimea — unei perle se calculeaza masurand diamentrul acesteia, in milimetri. O perla de dimensiuni mici, dar perfect sferica poate costa mai mult decat una mare. Cea mai mica perla poate fi mai mica de un milimetru, iar cele mai mari, din Marea Chinei de Sud, pot ajunge la 20 de milimetri;
- Forme — Cele mai apreciate perle sunt cele perfect rotunde si netede, dar ele pot fi gasite si in alte forme: semirotunde, picatura, ovale, baroque (forme neregulate);
- Gradarea calitatii — AAA (cea mai ridicata, cu lustru deosebit si peste 95% din intreaga suprafata nu are imperfectiuni) , AA (luciu bun si intre 75%-95% din suprafata fara imperfectiuni) si A. Sistemul tahitian este folosit doar in Polinezia Franceza si foloseste primele 4 litere din alfabet, in care A este de cea mai buna calitate.
Cum recunosti o perla veritabila
Valoarea unei perle este data de luciu (cel mai important), culoare, marime, lipsa imperfectiunilor si simetrie. E aproape imposibil ca suprafata sa fie perfecta si identica datorita sidefului care este prea moale.
Exista magazine care vand „perle naturale”, dar, in realitate, ele sunt din material plastic peste care sunt suprapuse straturi de sidef artificial. Un pret mic ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare. O perla „falsa” isi va pierde stratul de sidef prin tocire sau zgariere. Un alt „fals” este realizat cu ajutorul unei margele de sticla, introdusa intr-o solutie facuta din solzi de peste, asemanatoare cu sideful, ca structura si textura. Acest „fals” poate fi usor descoperit daca, tinand in dinti o perla, simti stratul de sidef granulos. Daca perla „aluneca” pe stratul de sidef, perla nu este veritabila.
Lumina pe o perla veritabila trece prin fiecare strat de sidef, reflectandu-se din unul in altul. Reflexia unei perle false e una de gen oglinda, usor de recunoscut. Temperatura unei perle in contact cu pielea va fi simtita ca fiind rece, in timp ce cele false sunt simtite ca fiind calde.
Cele mai valoroase culori sunt cele de alb-roz, alb-albastru si alb-alb. Cele negre sunt intalnite in anumite regiuni vulcanice (Tahiti) si pot fi chiar mai scumpe decat cele albe.
Perle — vibratie, ajutor si protectie
Protectie — Exista credita ca Perlele transforma energia negativa in energie pozitiva, avant un rol puternic protector impotriva pericolelor. Ofera protectie deosebita copiilor, mamelor si familiei.
Sanatatea — stimuleaza digestia, activitatea ficatului, intestinelor, rinichilor, splinei si pancreasului; este folosita cu succes in cazuri de ulcer si diabet; combate stresul si calmeaza starile de nervozitate; scade presiunea arteriala, durerile de cap si previne accidentele vasculare cerebrale; ajuta la vindecarea bolilor de urechi; intareste acuitatea vizuala; mareste vitalitatea si longevitatea.
Echilibru emotional — Emotiile si sentimentele sunt aduse in echilibru; atrage prosperitatea si bunastarea; amplifica sentimentul de dragoste, al respectului de sine si increderea in propriile forte; inlatura frica; stimuleaza emotivitatea; ofera frumusete, intelepciune, compasiune si loialitate; aduce speranta si forta interioara.
Maternitatea — creste fertilitatea si ajuta femeile pe timpul sarcinii si in timpul nasterii.
Se spune ca atunci cand o perla isi pierde luciul, forta sa interna este pierduta.
Perle – ingrijire si utilizare
Asa cum am mentionat deja in articolul Cristalul care te cheama, cristalele trebuie tratate cu respect si iubire.
Sideful este organic si sensibil la caldura extrema, uscaciune, umiditate, produse cosmetice, transpiratie si parfum. Daca vei evita expunerea la aceste elemente, vei prelungi durabilitatea perlelor.
- Curatarea — cu apa calduta;
- Incarcarea — preferabil la lumina Lunii. Evita expunerea in lumina directa a Soarelui si a caldurii excesive;
- Depozitarea — Datorita duritatii mici, pot fi usor deteriorate si zgariate.
Perlele pot fi purtate sub orice forma: inel, pandantiv, cercei, brose, etc. Se spune ca o Perla plasata pe buric vindeca problemele de stomac. Situatiile in care purtarea perlelor este de bun augur sunt numeroase, dar in special atunci cand:
- Ai nevoie de o sporire a imaginatiei si intuitiei;
- In meditatie si rugaciune;
- Ai nevoie de o concentrare sporita si mental clarificat;
- Pentru energizarea apei. Tinute in apa peste noapte, perlele ofera apei un efect tonic. Apa se bea dimineata.
Se spune ca Perlele au efect maxim daca sunt purtate singure, fara alte cristale.
In ce domenii sunt folosite perlele
- Fashion — in industria bijuteriilor, instrumentelor de scris, cadranul ceasurilor de lux, etc;
- Feng-Shui — considerata a fi cea mai feminina piatra de pe Pamant, corespunde energiilor Lunii si apei. Ideala este amplasata ei/ lor in baie si/ sau camera intima a unei femei.
- Industria farmaceutica — Perla contine peste 30 de (urme) de minerale si o mare concentratie de calciu. Macinate, sunt folosite in prepararea calciului farmaceutic de inalta calitate; sub forma de cenusa purificata este utilizata intern in afectiunile stomacale si inflamatiilor intestinale. In medicina traditionala chineza este folosit ca anti-inflamator si agent detoxifiant si relaxant.
- Industria cosmetica — pentru ca imbunatateste aspectul tenului. De asemenea, este folosita si pentru tratamentul acneei. Conform studiilor efectuate, praful de perla ajuta la regenerarea colagenului si la accelerarea vindecarii ranilor, arsurilor si problemelor tenului. Perla este folosita si in crearea pastei de dinti pentru ca imbunatateste aspectul lor, reduce senzitivitatea dintilor si ajuta de intarirea si repararea gingiilor.
- Imbracaminte — in impodobirea tinutelor si chiar in confectionarea nasturilor. Pana la mijlocul secolului 20, cand sideful sintetic a fost replicat, sideful era folosit la confectionarea nasturilor. Localitatea Broome din Australia, Marea Sudului era recunoscuta pentru nasturii de acest gen.
Cele mai frumoase perle din lume …
In loc de concluzie, acum, cand cunosti mai bine aceasta superba piatra pretioasa e putin ciudat sa o numesti piatra avand in vedere duritatea ei, o poti aprecia si mai bine. Fiecare poate invata, cu siguranta, cate ceva de la ea: lectia rabdarii, lectia transformarii „impuritatilor” in lucruri frumoase si elegante, lectia perseverentei …
Pana la urmatoarea intalnire, iti doresc sa ai parte de sarbatori cu lumina si iubire! … si-ti adresez o invitatie la o calatorie unde ne vor insoti cele mai frumoase perle.
Descopera universul minunatelor cristale
Daca ti-am trezit interesul pentru minunatul univers de energii vindecatoare pe care care cristalele le pot aduce in viata ta, iti recomand sa citesti si alte cateva articole interesante. Afla cum te pot ajuta cristalele si cum sa ai grija de ele!
- Cum sa ai grija de cristalul tau
- Cristale si zodii
- Meditatie cu cristale pentru armonie si liniste sufleteasca
- Cuartul roz – cristalul iubirii neconditionate
- Lapis Lazuli – piatra adevarului
- Cuartul Ingerilor – cristalul conexiunii cu lumea angelica (Angel Aura Quartz)
- Opalul – cristalul schimbarii
Discussion about this post