Rămânând fidelă promisiunii de-a vă (re)aminti tradițiile noastre strămoșești, astăzi vă povestesc despre Noaptea Sfântului Andrei. Este un prim articol dedicat credințelor, superstițiilor și ritualurilor asociate acestei nopți magice. Mai întâi de toate, voi face câteva precizări cu privire la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei:
- Cum probabil știți deja, Sfântul Andrei a predicat în spațiul danubiano-pontic și a petrecut, conform tradițiilor orale, aproape patru ani într-o peșteră localizată astăzi în județul Constanța;
- Sfântul Andrei este a fost asociat unei divinităţi dacice, ce ar fi purtat numele de Sântandrei;
- Ziua de 30 noiembrie este o altă zi din an, când cerurile se deschid, iar lucrurile considerate imposibile devin posibile;
- Denumiri populare – în tradiția populară, ziua Sfântului Andrei poartă numele de „cap de iarnă”, adică ziua când începe iarna, sau Ziua Lupului, Gădineţul Şchiop;
- Perioada Anului Nou Dac (14 noiembrie – 7 decembrie) , care include și Noaptea Sfântului Andrei, coincidea cu ceremoniile religioase romane, care îl celebrau pe Saturn, zeul și stăpânul timpului.
Noaptea Sfântului Andrei
Noaptea Sfântului Andrei este marcată profund de mister, sacru și nenumărate obiceiuri, ritualuri și superstiții. Trecându-le în revistă, constatăm că toate aceste tradiții populare legate de această zi, abordează câteva teme principale:
- Rucodelia — obiceiul de a pune grâu la încolțit;
- Strigoii și spiritele neîntrupate — se vorbește despre coborârea spiritelor morților precum și luptele nocturne ale strigoilor și strigoaicelor; aceste spirite malefice fură mana laptelui și a câmpului, dansează, dar și atacă gospodăriile, animalele și chiar oamenii;
- Ritualuri de protecție — pentru că cerurile sunt deschise, se inițiază ritualuri de protecție pentru oameni și animale;
- Proorocirea Anului Nou — se făceau precizieri cu privire la anul care urma și recoltele pe care le va aduce;
- Aflarea ursitei — fetele nemăritate pot apela la numeroase ritualuri pentru afla identitatea celui care le va fi iubit, soț.
30 noiembrie – noaptea când se deschid cerurile și strigoii îți fac de cap
Noaptea de 29 spre 30 Noiembrie este noaptea când cerurile se deschid și lupii vorbesc. Noaptea Sfântului Andrei este cea în care Apostolul cel Dintâi Chemat reinstaurează echilibrul între cele două lumi. Pentru a-l chema este bine să se facă semnul crucii cu un usturoi tăiat deasupra ușii de la intrare și a ferestrelor casei.
În această perioadă se citesc rugăciuni și acatiste dedicate Sfântului Apostol Pavel. O parte dintre acestea le puteți citi aici:
Tradiția populară spune că strigoii își fac apariția în lumea noastră doar în anumite zile—Sf. Gheorghe, Înălțarea Domnului, Sfântul Andrei și Anul Nou, se adună și sărbatoresc așa cum o fac și oamenii.
În special de Noaptea Sfântului Andrei, spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie la hotare, răspântii de drumuri și prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de meliță și coasele furate din gospodăriile oamenilor. Duelurile lor durează până la cântatul cocoșilor, când spațiul se purifică și strigoii se întorc la locul lor.
Usturoiul care alungă strigoii
Documentele și tradiția populară spun că Sfântul Andrei este mai mare peste strigoi, aceste „duhuri rele”, neîmpăcate, care-și fac apariția în lumea oamenilor pentru a le face rău.
Așa cum spuneam în articolul Usturoi servit cu magie, tradiții și superstiții, acesta nu este doar o plantă aromată oarecare ce dă savoare mâncării. Usturoiul e o plantă cristoforică pentru că „poartă pe el semnul Crucii”. În sprijinul acestei afirmații vine și mărturia consemnată de Elena Niculina Voronca: „usturoiul este om; are cap, are cruce, este îmbrăcat în haine, iar firele de usturoi se numesc căței”. Mai mult decât atât, usturoiul este o plantă sacră, extrem de respectată și prețuită de către străbunii noștri: „Usturoiul e făcut de Dumnezeu și e păcat să-l calci cu picioarele. Când cureți usturoiul și arunci cojile în foc, să nu cadă pe jos.”
Deci, nu este de mirare că usturoiul are mare putere de protecție. Acesta este binefecător pentru sănătate, dar și leac magic pentru alungarea strigoilor. Irina Nicolau, folcloristă, etnolog de profesie și scriitoare, povesteşte:
Oamenii se apără cu usturoi tăvălit în funingine, mănâncă mujdei. Se pare că strigoiul vine la fereastră şi te întreabă: Ai mâncat usturoi? Tu trebuie să mănânci, dar să nu-i răspunzi. Dacă îi răspunzi, amuţeşti.
Această din urmă credință populară este amintită și în poezia Strigoiul de George Coșbuc:
Creștinii, câți nu dorm, cu spaimă cheamă
Pe Maica lui Hristos și-aprind grăbiți
Tămâie și-usturoi pe-un vas de-aramă: Ea singură-n căscioară, biata mamă,
Stă chip înmărmurit.
Covasa – protecție împotriva strigoilor
Covasa este o băutură fermentată ritualică care oferă protecție oamenilor și animalelor. Această băutură este preparată din mălai și faină, sau din mălai de porumb, sau din mei. Covasa se consumă la Sântandrei sau la Ovidenie (21 noiembrie), mai ales în zona de est a țării. Gustul covasei este dulce-acrișor, asemănător cu cel de bragă.
Băutura preparată în casă se împarte vecinilor în oale, pentru ca vacile să fie lăptoase, iar laptele să fie smântos. În Moldova se consideră că fiecare om este dator să consume covasă de Sfântul Andrei, ca să fie ferit de strigoi.
Superstiții de ziua Sfântului Andrei
- Animalele vorbesc — Artur Gorovei și Gh.F.Ciaușanu menționează că de ziua Sfântului Apostol Andrei, animalele vorbesc, iar oamenii care încearcă să le asculte vor muri;
- Împrumutatul lucrurilor — e bine ca oamenii din popor să nu se împrumute cu nimic unul pe altul. Nu se scoate nimic din casă, ca să nu se fure nimic de la câmp;
- Munca în gospodărie — toate muncile bucătăriei, începând de la tăiatul pâinii și până la gătitul mâncărurilor trebuie terminate înainte de miezul nopții; în această zi nu se lucrează, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și pentru ca lupii să nu atace gospodăriile; femeile nu mătură casa, ca să nu le mănânce lupii vitele; nu se coase, ca să nu strice gândacii recolta viitoare;
- Vânatul — cei care vânează își descântă puștile ca să tragă sălbăticiunile la ele;
- Transformarea în lup — țăranii cred că de noaptea Sfântului Andrei, oamenii “care îl au pe Satana în ei” se pot preschimba în câini sau în lupi și sub această înfăţişare “îşi rupeau duşmanii”.
Câte bordeie, atâtea obiceie!
De Noaptea Sfântului Andrei se fac ritualuri de protecție pentru casă, ogradă, animale și familie pentru că magia domnește peste tot. Timpul se dilată. Orele capătă alte valențe. Viziunile sau trăirile spirituale care cronologic durează câteva minute sunt percepute acum ca durând mult mai mult. Dar, despre toate acestea, veți putea citi în curând în articolul Ritualuri de protecție pentru casă și animale.
Discussion about this post