Arhanghelul Mihail, cel al cărui nume ebraic se traduce retoric prin „Cine este ca Dumnezeu?”, în sensul în care nimeni nu este ca Dumnezeu. Din această perspectivă, unii exegeți biblici considera că Sfântul Arhanghel Mihail este un simbol de smerenie în fața lui Dumnezeu. În iconografia creștină, acesta este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn ca el pedepsește păcatul.
Din perspectiva textelor Vechiului Testament, Sf.Arh. Mihail este un înger al dreptății Dumnezeiești, fiind menționat în numeroase contexte unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Pe Arhanghelul Mihail, Dumnezeu l-a rânduit pe veci conducătorul cetelor îngerești.
De asemenea, Arhanghelul Mihail, purtătorul cheilor raiului și cel care veghează la căpătâiul celor bolnavi, este considerat ca fiind Gardianul Bisericii Catolice, protectorul orașului Kiev, al evreilor, militarilor, polițiștilor, marinarilor, parașutiștilor și micilor comercianți.
Arhanghelul Mihail – protectorul Lunii și Soarelui
În tradițiile populare românești, Arhanghelul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui. Se spune că atunci când diavolii încearcă să le fure de pe cer, în timpul eclipselor, acesta nu ezită să se lupte cu ei.
Pentru că acesta zi este un hotar între toamnă și iarnă, Marmareau, soția lui Scaraoțchi, dorește cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail are rolul de opri sosirea anotimpului rece înainte de vreme.
Discussion about this post