Acum ceva vreme Anda, prietena mea, și-a sărbătorit ziua de naștere, iar unul dintre cristalele ei preferate este fascinantul Alexandrit. Așadar, acest articol îi este dedicat ei, dar în egală măsură și ție, dragă cititorule. Piatră a energiei inimii și a marii înțelepciuni, supranumit și cristalul oamenilor puternici, Alexandritul este deseori asociat cu puterea regală, bogăția abundența și bucuria. Este considerat unul dintre cele mai rare din lume, fiind mai scump decât rubinul, safirul, smaraldul sau chiar diamantul.
Din perspectivă spirituală, Alexandritul este considerat „purtător al unei vibrații vesele și un agent al transformării interioare și al evoluției spirituale. El întruchipează atât energia inimii (culoarea verde), cât și energia superioară a minții (culoarea violet).”
„smarald ziua și rubin noaptea”
Alexandritul este supranumit de către iubitorii cristalelor „smarald ziua și rubin noaptea”, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Remarcabil la acest cristal este abilitatea surprinzătoare de a-și schimba culoarea. Când diferite lungimi de undă ale luminii se lovesc de suprafața acestui cristal, piatra își modifică culoarea. Acest fenomen este numit pleocroism. La lumină naturală este verde sau albăstrui-verde. Expus la lumină artificială, el capătă nuanțe de roșu, roșu-purpuriu sau roșu-zmeură. Această schimbare a culorii se datorează conținutului de fier sau titan (elemente specifice cristalelor din categoria crisoberil), dar impurităților de crom. Fenomenul de pleocroism este cel mai bun indiciu al unui Alexandrit veritabil. În cazul în care piatra nu-și schimbă culoarea, vorbim despre un crisoberil obișnuit.
Alexandrit (Diafanit)
Denumit și Crisoberil de Ural sau Diafanit, acestui cristal îi este specifică culoarea verde intens. Descoperit în 1830, mulți ani s-a considerat că Alexandritul se găsește doar în Rusia în zona Munților Urali. Astăzi el poate fi găsit și-n alte țări de pe glob, dar diferența este dată de particularitățile de culoare specifice fiecărei zone în parte:
- Brazilia — nu este atât de verde ca cel rusesc, ci mai degrabă albastru până la purpuriu și-l caracterizează schimbarea foarte puternică a culorii;
- Sri Lanka — piatra este verde-kaki în timpul zilei și roșu-maroniu în lumină artificială;
- Africa (Tanzania, Zimbabwe) — Alexandritul provenind din Tanzania este recunoscut pentru culorile de pământ, dar este are numeroase nuanțe;
- Australia, Burma, India, Madagascar, Myanmar.
Cimofanul (Cymophan) este o varietate și mai rară de Alexandrit, care prezintă efectul optic de „ochi de pisică” (chatoiant). Acesta poate avea nuanțe precum galben, galben-verzui sau auriu-maro. Experții consideră că cele mai valoroase exemplare de cimofan sunt cele care prezintă un efect de „lapte și miere”. Atunci când este rotit, o parte a pietrei pare transparentă, iar cealaltă mai „lăptoasă”, iar ochiul parcă de urmărește. Minele din Sri Lanka și Brazilia scot la iveală cele mai multe cristale de cimofan.
Alexandrit sintetic există pe piață încă din anii 60, dar producerea sintetică este scumpă, cristalele folosite fiind rubinul sau safirul; acestora li se infuzează fie crom, fie vanadiu, pentru obținerea culorii.
Valoarea unui Alexandrit
Modul în care Alexandritul își schimbă culoarea, mai exact intensitatea culorii este cel mai important factor care determină valoarea cristalului. Caratele, claritatea, strălucirea, „tăietura„ sunt și ele factori importanți.
Tăietura unei pietre prețioase determină strălucirea, dimensiunile și finisajul acesteia. Este bine de știut că „tăietura” se referă la proporțiile și finisajul Alexandritului, în timp ce „forma” este rezultatul final, după ce procesul de tăiere și șlefuire a fost finalizat.
Alexandritul fațetat sau șlefuit, folosit la crearea diverselor bijuterii poate lua cele mei interesante forme, de la cele clasice (cushion, oval sau rotund) la inimă, fantezie sau trillion.
Informații utile
- Categoria din care face parte — Crisoberil;
- Culoarea — verde sau albăstrui-verde în lumina naturală; roșu, roșu-purpuriu sau roșu-zmeură la lumina artificială; în funcție de lumină, culorile pot fi și de verde, roșu, portocaliu, maro și nuanțe de galben;
- Duritate — 8.5 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
- Transparență — de la transparent până la opac;
- Luciu — sticlos, vitros;
- Alte denumiri — Diafanit, Crisoberil de Ural.
Cristalul renașterii
Alexandritul poate fi considerat un purificator spiritual și un cristal al renașterii, conectându-te la frecevențele iubirii și cunoașterii divine. Astfel, vei putea accesa acea cunoaștere ce poate susține propria ta evoluție spirituală, dar mai ales la împărtășirea din inimă cu cei din jurul tău a acesteia.
Este depotrivă un cristal care conectează la energiile Sursă ale dimensiunilor superioare, dar și un instrument de sondare a Sinelui. Iată de ce, acesta ne poate ajuta “să simțim că bucuria tărâmurilor celeste este prezentă și aici în fiecare clipă, iar realitatea noastră depinde în mare măsură de nivelul la care suntem dispuși să primim ceea ce ni se oferă.” Robert Simmons susține că Alexandritul ne învață că trebuie
să captăm toate energiile care se îndreaptă spre noi pentru a le transforma în măsura posibilului în armonie și frumusețe și să facem acest lucru cu forța lăuntrică pe care o obținem devotându-ne bucuriei.
Modul în care acesta piatră își schimbă culoare reamintește tuturor că viața este darnică cu schimbările și provocările, că ea nu e întotdeauna ce pare a fi.
Piatra oamenilor puternici
Așa cum spuneam, acest cristal este numit și „piatra oamenilor puternici”, iar acest lucru nu e deloc întâmplător. El aduce evenimente-teste care odată trecute aduc recompense pe măsură. Deschizând chakra inimii și al treilea ochi, Alexandritul îngăduie perceperea și accesarea înțelepciunii ascunse în cele mai mari încercări ale sufletului. Așa cum frumos spune Naisha Ahsian,
Alexandritul dă un sens speranței în cele mai întunecate vremuri și ne poate ajuta să găsim drumul spre Lumină chiar și atunci când totul pare pierdut. (…) piatră a bucurie, cu ajutorul căreia descoperim bogăția pe toate planurile.”
Altfel spus, te va ajuta mai degrabă să devii tu însuți propria sursă de bucurie și fericire.
Intuiție și capacități extrasenzoriale
De asemenea, Diafanitul stimulează capacitățile intuitive și extrasenzoriale, comunicarea, transmisia de mesaje (channeling). Acesta nu doar deschide inima către Iubirea Divină, dar ne conectează la Mentalul Divin, iar când acest lucru se întâmplă, accesăm o cunoaștere superioară, atinsă prin centrarea pe inimă.
Nu aș putea să nu amintesc încă două lucruri interesante legate de acest cristal. Facilitează accesul la Biblioteca Akashă (arhivele akashice), ajutându-ne să accesăm informații relevante din viețile trecute sau viețile paralele, care ne afectează viața prezentă. În plus, Alexandritul este în strânsă legătură cu energiile egiptene antice și atlantice. Cei care au fost cândva preoți sau preotese în aceste locuri, pot cu ajutorul lui să se acceseze, să recupereze vechea cunoaștere sacră.
Ajutor pentru sănătatea fizică și metală
Stimulează regenerarea țesuturilor și amplifică puterea de autovindecare. Este benefic în cazul bolilor sistemului nervos. Purifică sângele, fortifică vasele sanguine și ajută la ameliorarea simptomelor leucemiei. Alexandritul este benefic și întărește buna funcționare a ficatului, pancreasului, splinei, glandelei pituitare, glandei pineale, a organelor genitale masculine. Reduce simptomele de amețeală și pierdere de echilibru, probleme specifice legate de afecțiuni ale urechii interne. Are o puternică acțiune detoxifiantă, luptă împotriva infecțiilor rezistente și stimulează funcționarea optimă a ficatului. Stimulează creierul și susține echilibrarea funcțiilor cerebrale.
Diafanitul intensifică visele. Se spune că un vis în care apare un Alexandrit, reprezintă o luptă interioară pentru schimbare. Este bine de știut însă că acest cristal este asociat cu auto-controlul și disciplina. Crește forța de concentrare și întărește abilitatea de a învăța. Întărește și realiniază mintea cu emoțiile și spiritul tău, ajutându-te să te eliberezi de tot ceea ce nu-ți este de benefic, de folos sau sănătos.
Mai mult decât atât, Alexandritul este o piatră folosită și recomandată în special artiștilor pentru că stimulează creativitatea și imaginația.
Zodiile & Alexandritul
Deși Alexandritul este piatra celor născuți în luna iunie, este un cristal potrivit și zodiilor Scorpion sau Vărsător. Așa cum însă tot repet, nu te limita la aceasta împărțire. Dacă simți o atracție fața de acest cristal, nu ezita să-l folosești!
Acest cristal rezonează bine cu cei născuti sub influența numărului 1. Este piatra recomandată chakrelor 4 (a inimii), 5 (a gâtului), 6 (Al treilea Ochi) și 7 (chakra Coroană). Alexandritul este piatra oficială a aniversării a 55 ani de căsătorie.
Cum să ai grijă de Alexandrit / Diafanit
Având o duritate destul de mare, Alexandritul nu are nevoie de îngrijiri speciale. Îl poți curăța cu săpun lichid sub jet de apă călduța (la temperatura camerei). Poți să-l încarci la lumina Lunii sau a Soarelui. Evită folosirea produselor chimice și asigură-te că nu rămân urme de săpun pe piatră. Poți folosi o periuță moale pentru îndepărtarea mizeriei acumulate în spațiile greu accesibile. Cacă ai inițiere în Reiki sau Karuna, poți să le cureți cu ajutorul simbolurilor.
Dacă îl depozitezi împreună cu alte cristale, ai grijă cum o faci, ca să nu le zgârii. Diafanitul este mai dur și poate cu ușurință zgâria cuarțul, turmalina, spinelul sau zirconiul.
Nu în ultimul rând, nu uita să tratezi Alexandritul cu respect și iubire! Ca toate celelalte cristale este un dar de vindecare făcut de Mama Pământ.
În loc de concluzie …
Cele mai frumoase cristale de Alexandrit
Alexandritul este un cristal pour les connoisseurs, o piatră a experților. Dacă intri în posesia unui Alexandrit de Rusia, ești cu adevărat norocoasă fiind și o investiție pe termen lung.
Una din proprietățile sale magice este că te ajută să găsești soluții la situații în care logica e neputincioasă. Iar, pentru că despre el sunt multe și fascinante lucruri de povestit, în curând am să te invit să citești și o a doua poveste, pe care simbolic am intitulat-o Legendele Alexandritului sau Magie și extranvaganțe cu Diafanit.
Până la următoarea întâlnire, îți doresc tot ce e mai bun! Pe curând!
Discussion about this post