Tradiția populară a numit prima săptămână din luna noiembrie Săptămâna Miriștei, pentru că în aceste zile se încheie însămânțările de toamnă și începe aratul miriștilor pentru însămânțările de primăvară. Cea de-a doua săptămână sărbătorește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei cu sabii și puteri ocrotitoare asupra oamenilor și a turmelor de oi. Pe de altă parte, Soborul Sf.Arh. Mihail și Gavriil se serbează timp de trei zile (8-10 noiembrie). Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și “Vara Arhanghelilor”, vremea fiind mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Mai mult decât atât, tradiția mai spune că între 8 noiembrie și Crăciun există o perioadă cuprinsă între 2-4 zile cu vreme bună, călduță, care este numită și „Vara Iernii”.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
În tradiția populară românească, arhanghelii sunt „păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești, purifică prin post, conștiințele și asistă la Judecata de Apoi.
Artur Gorovei menționează faptul că ziua de luni este patronată în tradiția românească de Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:
Poporul zice că lunea este a sfinților îngeri sau voievozi și e bine să se postească, fiindcă, când moare omul, atuncea vine Sfinții Mihail și Gavriil, cari iau sufletul, cu milă și blânzi, iar nu mânioși.
În tradiția iconografică a Bisericii Ortodoxe, cei doi arhanghelii sunt pictați pe două dintre ușile Sfântului Altar. Arhanghelul Gabriel poartă în mână crini albi ca semn al Bunei Vestiri, în timp ce Arhanghelul Mihail ține sabia de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la porțile Raiului.
Arhanghelul Gavriil, Gavril sau Gabriel?
Arhanghelul Gavriil, așa cum e numit în tradiția creștin-ortodoxă, mai este cunoscut și sub numele de Abruel, Jibril, Jiburili, Serafili sau Gibrail. Numele „Gabriel” își are originea în limba ebraică și înseamnă “Dumnezeu este puterea mea”.
Arhanghelul Gabriel, mesagerul divin, îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, este cunoscut ca fiind de mare ajutor deopotrivă părinților, mamelor și copiilor. De asemenea, el este cel care ajută pe toți cei a căror misiune personală în această viață implică arta și comunicarea.
Pe meleagurile românești Arhanghelul Gavriil este cunoscut sub numele de Arhanghelul Gavril sau Gabriel. Nu cred că poate fi pus un verdict în privința cărei variante este corectă. Important e că ne raportăm, ne rugăm la unul și același arhanghel purtător de lumină și aducător de vești importante.
Pomenirea Morților
În sâmbăta de dinaintea sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavriil, în satele românești se fac praznice pentru sufletul morților. Rudele împart de pomană pentru sufletul morților și pentru iertarea păcatelor acestora. Fiecare om are datoria de a aprinde o lumânare pentru cei care au trecut în neființă fără lumină, care îi va fi „lumina de veci” în lumea de dincolo.
În Transilvania, Maramureș și Banat, această sâmbătă de pomenire este cunoscută și sub numele de Luminatia. Aceasta își are originea în sărbătoarea catolică a tuturor sufletelor, dar a fost adoptată indiferent de confesiunea locuitorilor, ortodocși, catolici sau protestanți.
Pe 8 noiembrie, se aprind însă lumânări și pentru cei vii, pentru sănătate și pentru a fi feriți de rele sau năpaste. Se mai spune că aprinzând lumânări pentru cei vii, drumul lor către lumea de dincolo va fi luminat și parcurs mai ușor. Credincioșii citesc diferite rugăciuni și acatiste adresate celor doi arhangheli:
- Două rugăciuni către Arhanghelul Mihail
- Rugăciune către Sf.Arh.Gavriil
- Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
- Rugăciune către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Turta sau Năpustitul Arieților
În unele zone muntoase din Bucovina, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt recunoscuți ca patroni ai oilor, iar pe 7 noiembrie, cu o seară înainte de sărbătoarea Sf. Arh. Mihail și Gavriil, se pregătește „Turta oilor” sau ”Turta Arieților”. Pentru cei care nu știu, arieții sunt sunt berbecii despărțiti de oi.
”Turta Arieților” este pregătită de către stăpânii acestor animale din mălai, apă, sare și uneori o mână de faină. Aceasta este un simbol de fertilitate și purtătoare de fecunditate.
Turta coaptă este aruncată în dimineața zilei de 8 noiembrie în țarcul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Tradiția populară spune că dacă turta cade cu fața în sus e semn de bucurie pentru ciobani. Aaltfel spus, se consideră că în primăvara următoare toate oile vor avea miei. Dacă turta cade cu fața în jos, nu e semn bun, pentru că înseamnă că primăvara nu va aduce dar bogat de miei oierilor.
Superstiții românești de ziua Sf. Arh. Mihail și Gavriil
În popor spune că pe 8 noiembrie,
- e bine să se evite bârfa, mânia sau răzvrătirea, pentru că cei care vor proceda așa vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile;
- cei care își găsesc îndeletniciri sau munci în această zi sfântă, păcătuiește grav, iar în ceasul morții se vor chinui până la ieșirea sufletului din trupul fizic;
- cei ce țin post cu ocazia acestei sărbători, vor fi feriți de boli sau lovituri.
În unele zone ale țării s-a păstrat tradiția ca în această zi finii să-și viziteze nașii, dăruindu-le colaci.
În loc de concluzie, o invitație …
În procesul de documentare pentru scrierea acestui articol, am apelat la toate resursele pe care le-am putut găsi. Am selectat tot ceea ce am considerat relevant, dar am dubii că nu există și alte tradiții populare mai puțin cunoscute și despre care nu s-a scris. Așadar, dacă știi și alte tradiții populare sau obiceiuri românești legate de sărbatoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, îmi poți scrie pe adresa [email protected]. M-aș bucura ca ajutorul vostru să completeze acest articol și să putem povesti tuturor despre bogăția tradițiilor românești.
Notă: Articol publicat inițial pe 1 noiembrie 2017 și actualizat pe 9 noiembrie 2019.
Discussion about this post