Știu, am mai scris despre perle, dar de această dată am să vă povestesc despre cele mai frumoase bijuterii cu perle. Vă mărturisesc că atunci am început să scriu primul articolul despre perle, nu m-am gândit nici o secundă cît de multe informații interesante mi se vor așeza în fața ochilor. Mi s-ar fi părut însă nedrept, aș spune, să nu vă arăt câteva dintre minunatele perle care au vrăjit inimile unor dintre cele mai frumoase capete încornate din lume.
Mai inainte însă, am să vă vorbesc un pic despre perle și numeroasele lor variante: perle de cultură, perla de apă dulce sau sărată, etc. Acestea sunt cel mai des întîlnite în bijuteriile contemporane și cred că unele informații esențiale v-ar fi de folos.
Perle de cultura
Așa cum iți spuneam în articolul anterior, Perla – Lacrima lui Dumnezeu, există perle naturale (produse de natură) și perle de cultură.
Sunt tot perle veritabile, dar crescute organic, în interiorul aceluiași tip de perlă că și perlele naturale. Singura diferență constă în faptul că dezvoltarea unei perle este stimulată în mod intenționat prin introducerea unei „imperfecțiuni” (nucleu) în interiorul perlei. Aceste perle extrem de variate din punct de vedere coloristic iau forme din cele mai surpinzătoare.
Primele perle de cultură au fost realizate de Kokichi Mikimoto care și-a înregistrat patentul în 1916 prin aprofundarea și perfectionarea tehnicilor de cultivare pe scoici Akoya. Firma de bijuterii cu perle care-i poarta numele exista si in prezent.
Perle de apa dulce
Sunt produse in lacuri si rauri cu ape dulci. Ele sunt, in general de culoare alba, eventual cu irizari de nuante pale de galben sau roz. O scoica de apa dulce poate produce 24, pana la 32 perle, fiind recoltate dupa 2, pana la 6 ani.
Pentru ca in interiorul scoicii nu este introdus un nucleu, ci chiar o bucatica din mantaua unei scoici similara ca specie, perla finala nu va avea nucleu pentru ca mantaua introdusa va fi dizolvata complet, perla fiind compusa din 100% sidef. Aceasta inseamna ca perlele de apa dulce vor fi mai rezistente la zgariere si ciobire decat cele de apa sarata.
Datorira posibilitatii de creare a mai multor perle in aceeasi scoica, perlele de apa dulce sunt mai accesibile ca pret decat cele de apa sarata. Cele mai mari ferme de perle de apa dulce le gasesti in China. Forma perlelor de apa dulce nu este perfect sferica.
Perle de apa sarata
Sunt mult mai diverse decat cele apa dulce si se produc in Japonia (perlele Akoya), arealul insulelor Tahiti (perlele de Tahiti) si Marile Sudului: Australia si Oceania (perlele din Marile Sudului). Cele 3 tipuri sunt si cele mai importante. Interesant de stiut este faptul ca intr-o scoica Akoya se pot introduce pana la 5 nuclee, dar scoicile mor la recoltare. In celelalte scoici de apa sarata pot fi introduse pana la 2 nuclee si pot fi recultivate de cateva ori. Forma perlelor este in general sferica datorita nucleului inserat, dar pot fi si ovale, buton sau baroc.
Perlele Akoya & Tahiti
- Perlele Akoya sunt cele mai cunoscute si apreciate perle de apa sarata, fiind considerate etalon pentru intreaga categorie datorita formei (aproape) rotunde si luciului. Perlele Akoya sunt cunoscute ca fiind cele mai mici perle (2 mm si max 11 mm; uzual au intre 6 si 8,5 mm) si sunt albe sau crem, cu tonuri de roz, argintiu sau crem-fildes.
- Perlele de Tahiti sunt gri cu nuante spre negru, cu tonuri de argintiu, verde, albastru si chiar mov si cu un luciu superb. Cele mai apreciate sunt cele in tonuri de negru spre verde si o combinatie din cele doua.
Perlele Cortez, Conch & alte perle de apa sarata
- Perle Cortez au tonuri asemanatoare curcubeului;
- Perle Keshi – sau “seminte de mac” datorita diametrului de maxim 5 mm; culori de la alb, la crem, galben, auriu si argintiu, verde pal, maro si nuante de gri si negru;
- Perle Abatone – considerate cele mai frumoase perle din lume datorita luciului si formei de con drept, in nuante de la albastru, la culoarea lavandei, la portocaliu, verde roz si argintiu),
- Perle Mabe, denumite si perle-blister;
- Perle Conch – in special in roz-somon, galben si, foarte rar in nuante de maro, alb sau auriu;
- Perle Melo Melo – nuante inchise de maro si bronz, si, mai rar, portocaliu;
- Perle Scallop Laba Leului – de la culoarea prunei la maro specific si efect tridimensional al lustrului, sunt si ele perle de apa sarata.
Cele mai mari si mai vechi perle din lume
Cea mai veche perla din Orient — cercetatorii francezi au descoperit o perla naturala intr-un sit arheologic datand din Neolitic amplasat in emiratul Umm al Quwain. Se considera ca perla dateaza din perioada 5547 – 5235 dupa Hristos.
Cea mai veche perla naturala descoperita in Australia
A fost dezvaluita publicului pe 3 iunie 2015 de catre un grup de cercetatori de la Universitatea Wollongong. Australienii au descoperit in timpul unor sapaturi arheologice facute pe o coasta aborigena, iar in urma testelor efectuate s-a concluzionat ca perla de nuanta roz are aproximativ 2000 de ani. In aceasta parte de lume, perlele erau folosite de catre aborigeni in ceremoniile de invocare pentru aducerea ploii.
Cea mai mare perla din lume
In 2010, o foarte rara si extrem de scumpa perla a fost prezentata publicului larg. Supranumita si „Frumoasa oceanului”, perla cantareste 6 tone. Este cea mai mare perla produsa de mana omului; contine fluorit si a luat forma unei perle in timp de 3 ani. Aceasta perla verde are tendinta de a straluci in intuneric. Descoperita initial in Mongolia, perla verde valoreaza 139 milioane $.
Perla lui Alah
Pana recent, cea mai mare perla cunoscuta era Perla lui Alah, descoperita de un scafandru filipinez in Marea Palawan, mare ce inconjoara insula Palawa, Filipine. Perla masoara 24 cm in diametru si cantareste 6.4 kg. Perla a fost adusa din Filipine in anul 1939 de catre americanul Wilburn Cobb care a incercat sa o achizitioneze inca din 1934 cand a auzit prima data de existenta ei, dar proprietarul, un sef de trib musulman refuza sa o vanda pentru ca o considera a fi o perla sacra datorita asemanarii cu turbanul profetului islamic, Muhammad. Cobb relateaza in revista Natural History cum i-a salvat viata fiului tribului lovit de malarie, iar in anul 1936 primeste perla in semn de recunostinta pentru viata salvata.
Bijuterii cu perle
Perlele au fost folosite ca bijuterii, impodobirea hainelor, ca podoaba pentru parul femeilor (secolele XV-XVIII ) si in medicina traditionala. In Roma lui Iulius Caesar, doar femeile aristocrate aveau dreptul sa poarte perle, fiind considerate simbolul cel mai inalt de bogatie si statut social.
Cleopatra, dorind sa castige un pariu cu Marc Antoniu, a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, cu tot cu perla, tocmai pentru a demostra ca poate consuma averea unei tari la o singura masa.
Un fragment din cea mai veche bijuterie cunoscuta ce are incorporata perle poate fi admirata la Muzeul Luvru din Paris. Bijuteria dateaza din anul 520 IH si a fost gasita in sarcofagul unei printese persane.
Maharajanul Rana de Dolfur (1863-1901), autointitulat si Printul Perlelor nu doar ca purta haine impodobite cu perle, dar si-a placat acoperisurile palatului si baldachinul patului cu perle.
Marco Polo, in povestirile despre regii Malabar, mentioneaza ca acestia purtau coliere cu 108 perle si 108 rubine, transmise din generatie in generatie. Numarul 108 reprezenta numarul de rugaciuni pe care fiecare rege il spunea in fiecare dimineata si in fiecare seara.
„La Peregrina” si Elizabeth Taylor
O perla de o exceptionala valoare „La Peregrina” (in limba romana „pelerin”) a fost descoperita la inceputul anilor 1500 de catre un slav in Golful Panama. Perla a intrat in posesia regelui Filip al II-lea al Spaniei, iar acesta a daruit-o drept cadou de nunta sotiei sale, Maria Tudor a Angliei.
Richard Burton a cumparat perla la licitatie in 1969 cu suma de 37.000$, daruind-o sotiei sale, Elizabeth Taylor (vezi galerie foto). Aceasta, impreuna cu bijutierul Al Durante of Cartier, au conceput colierul pe care in 2011, Casa de Licitatii Christie’s l-a vandut pentru 11.800.000$.
Bijuterii cu perle pentru regine
Perla este numele popular al stelei Gemma din constelatia Coroana Boreala… si ne-ar putea surprinde ca unele dintre cele mai pretioase si rare perle din lume au impodibite in tiare minunate cele mai frumoase capete incoranate?
Se spune ca Regina Elisabeta I purta cate 7 siraguri de perle, unele ajungandu-i pana la genunchi. Tot de numele Elisabetei se leaga si rochia care are incrustata 300 de perle. In 1917 renumitul bijutier francez Pierre Cartier si-a cumparat magazinul de pe Fifth Avenue din New York oferind la schimb doua siraguri de perle si 100$ numerar. La acea vreme, pretul colierelor a fost estimat la 1 milion de dolari. De numele lui Cartier se leaga numeroase dintre cele mai frumoase bijuterii din lume.
Regina Maria si minunatele sale bijuterii cu perle
Aceasta poveste despre perle nu ar fi completa, daca nu as vorbi despre marea admiratie pe care Regina Maria a Romaniei a avut-o pentru acestea. Tinutele Reginei, fie ca erau costume populare romanesti sau rochii elegante, au fost intotdeuna insotite de tiare (cu perle, smaralde, dimante, turcoaze etc) sau coliere si cercei cu perle.
Cu speranta ca aceasta poveste despre perle ti-a placut, te astept si saptamana viitoare, la o noua incursiune in lumea cristalelor.
Descopera universul minunatelor cristale
Daca ti-am trezit interesul pentru minunatul univers de energii vindecatoare pe care care cristalele le pot aduce in viata ta, iti recomand sa citesti si alte cateva articole interesante. Afla cum te pot ajuta cristalele si cum sa ai grija de ele!
- Cristalul care te cheama
- Cum sa ai grija de cristalul tau
- Cristale si zodii
- Meditatie cu cristale pentru armonie si liniste sufleteasca
- Ametist – cristalul spiritualitatii
- Cuartul roz – cristalul iubirii neconditionate
- Lapis Lazuli – piatra adevarului
- Cuartul Ingerilor – cristalul conexiunii cu lumea angelica (Angel Aura Quartz)
- Opalul – cristalul schimbarii
Discussion about this post