Fiind una dintre cele mai vechi pietre prețioase care a fost extrasă și transformată în bijuterii, turcoazul are cu o istorie bogată. Energia sa poate fi percepută și simțită de cei care poartă bijuterii cu turcoaze. Atingerea unei pietre de turcoaz te poate conecta cu unele dintre cele mai profunde și mai misterioase adevăruri ale Mamei Pământ. Dacă despre energiile turcoazului și legendele care înconjoară Piatra cerului, v-a povestit Ema, eu astăzi o să vă invit la un periplu milenar și vizual în lumea celor mai frumoase bijuterii cu turcoaze și alte câteva impresionante artefacte.
Bijuterii cu turcoaze din Lumea Veche
Ar fi fost cel puțin ciudat să vorbesc despre cele mai frumoase bijuterii cu turcoaze fără să menționez creațiile civilizațiilor care au făcut cunoscut acest cristal. Așadar, iată câteva dintre minunile lăsate de artizanii din Egipt, Roma, Persia, China, Mexic sau America de Sud.
Lumea greco-romană
De-a lungul istorie culturii și civilizațiilor Lumii Antice, bijuteriile au ajuns să reprezinte un simbol al puterii și statutului social. Cu trecerea timpului, creativitatea și măiestria artizanilor acelor ani, bijuteriile s-au îmbogățit, fiindu-le asociate diverse simboluri, zeități și nesfârșite legende. Astfel, în Grecia Antică, fecioarele purtau bijuterii cu turcoaze ca simbol al purității lor.
Pe de altă parte, romanii asociau turcoazul cu Venus, zeița iubirii și frumuseții, purtând cu precădere această piatră în zilele de vineri, ziua sacră a zeiței. Continuând tradiția romană, artizanii din Imperiului Bizantin (330-1453) se remarcă prin măiestria cu care știau să prelucreze aurul. Mute dintre pandantele lor avea 2 fețe, putând fi purtate pe oricare parte. Sursele literare vorbesc despre faptul că producția de metale prețioase și de bijuterii dn atelierele imperiale era controlată cu strictețe de Trezoreria Imperială. În acele timpuri, bijuteriile erau chiar un instrument deseori folosit în diplomație.
Mayașii, aztecii și amerindieni
Mayașii și aztecii au asociat culoarea albastră cu autoritatea. Conducători importanți sau preoți purtau coliere cu turcoaze. De asemenea, piatra era folosită pentru a plăti tribut.
Turcoazul era important și pentru incași, care obișnuiau să-l folosească turcoazul deopotrivă în artă și bijuterii, iar mărturie stau cercei, pandantive și relicvele descoperite de pământurile fostului Imperiu Inca din America de Sud.
Pe de altă parte, tribul amerindian Zuni asocia turcoazul albastru cu atributele masculine și cu cerul, în timp ce turcoazul verde a fost asociat cu atributele feminine și pământul. Dacă tribul Acoma credea că Zeul Creator le-a dăruit turcoazul pentru a-i face atractivi și iubiți. O legendă Navajo spune că turcoazul aruncat în apă sau în aer poate ajuta cineva să se conecteze cu anumite zeități.
Îmi place să cred că din această diversitate de credințe și cutume s-a născut această diversitate frumoasă de bijuterii cu turcoaze în această parte a lumii.
Mesaje și simboluri cu turcoaze din Egipt
De-a lungul malurilor Nilului, turcoazul era admirat deopotrivă de regalitatea egipteană, dar și de oamenii simpli din popor. De asemenea, era numit și „piatra poporului”. Și, nu cred că mai surprinde pe nimeni, tot ceea ce au lăsat egiptenii în arta bijuteriilor, arhitecturii și decorului abundă în mesaje și simboluri.
Săpăturile arheologice au scos la iveală numeroase piese turcoaz prinse în coliere, inele și multe alte obiecte de decor. Amuletele din turcoaz erau adesea îngropate cu mumii pentru a asigura protecție în timpul călătoriei sufletului de de pe pământul celor vii la cel al morților. De asemena, egiptenii credeau că turcoazul crește protecția în fața posibilelor răni sau alte atacuri, așa că împodobea săbii, pumnale și alte arme.
Unele dintre cele mai izbitoare exemple de bijuterii cu turcoaz în Egiptul antic pot fi văzute în colierele elaborate pe care le purtau faraonii la ceremonii și alte ocazii speciale. Aici erau cu grijă și meticulos prinse mărgele de turcoaz, ochi de tigru, carnelian, coral sau lapis lazuli.
Când vorbesc de Egipt și bijuteriile cu turcoaze, îmi este este imposibil să n-o menționez pe celebra Cleopatra, chiar dacă poze nu există ca să vă pot bucura privirile. Despre femeia faraon care a condus Egiptul se spune că purta o diademă cu pietre de turcoaz, carnelian și Lapis lazuli, încununată de un cap de șarpe.
De asemenea, merită menționat că pudra fină, obținută prin zdrobirea turcoazului, era folosită ca fard de ochi, fiind o modalitate de a asorta și de a complimenta bijuteriile cu turcoaze.
Bijuterii cu turcoaze din India, Tibet & Nepal
Experții Muzeului Louvre din Paris datează această cutie de fildeș de origine indiană pentru obiecte de scris ca aparținând perioadei de final de secol al XVI-lea, început de secol al XVII-lea. Cutia de fildeș sculptată și gravată are inserții de aur, cupru, turcoaz. De asemenea, se distinge pastă neagră și cerneală de mătase folosite la decorare. Dar, evident avem și minunății de bijuterii din India, țară darnică cu varietatea mare de pietre prețioase și semiprețioase.
Siria, Arabia Saudită, Khotan, Uzbekistan
Unde se reconfirmă că turcoazul a fost și este îndrăgit în toate colțurile de lume, fără excepție.
Măiestria artizanilor din Iran, Turcia & Asia Centrală
În această serie de bijuterii cu turcoaze am grupat numeroase exponate de la Muzeul Metropolitan d e Artă din New York, atribuite zonelor Iran/ Asia Centrală sau Turcia/Zona Balcanică.
Bijuterii și decorațiuni cu turcoaze din China
Supranumită Piatra Fericirii în China, turcoazul a fost pus în valoare încă de pe vremea primelor dinastii, fiind folosit în decorarea obiectelor de tot felul. Sculpturile în turcoaz sunt de-o frumusețe inegalabilă, așa că nu puteau lipsi din această galerie.
Bijuteriile Epocii Victoriene
Epoca Victoriană (1837-1900), gravitează în jurul vieții, domniei și politicii expansioniste duse de Regina Victoria. Ecourile acesteia străbat nu doar 3 perioade, granițelor țărilor, ci se reflectă și-n bijuteriile și decorațiunile acelor ani, așa cum veți și vedea în ilustrațiile de mai jos.
Perioada romantică (1837-1860) dezvăluie buchete de flori, păsări, șerpi sau dragoni prinse în cristale magice cu puteri miraculoase. Ametistul, deseori înconjurat de perle proteja purtătorul și aducea noroc. Piatra sângelui posedă puterea de a opri sângerarea și de a păstra sănătatea. Coralul roz îl proteja pe purtător de rău și boli. Rubinul simboliza pasiunea. Altfel spus, bijuteriile reflectau fericire și bucuria de viață, logodna reginei cu Albert și primii săi ani de domnie. Evul Mediu și Renașterea erau surse de inspirație inepuizabile.
Bijuteriile de doliu are trebuia să se asorteze hainelor complete negre, medalioanele pictate și pietrele de culoare (onix negru, ametistul, granatul, smaraldul, rubinul) și coarnele de animale marchează Perioadă victoriană de glorie (1860-1885). Din fericire, apar puternice și influențe venite din Egipt, Mexic, China, Japonia, așadar, vedem o invazie de bijuterii cu scarabei, șoimi, feline, păsări colibri, cactuși, vulturi sau șerpi cu clopoței.
Lucrurile însă se schimbă radical în Perioada victoriană târzie sau estetică (1885-1901), când bijuteriile cu turcoaze sau nu devenit mai ușoare și mai mici. Inspirația vine din stilul de gotic, celtic, renascentist, dar se simt influențele japoneze. Apare Mișcarea Art Nouveau (1890-1914) care iubește culorile puternice, natura și formele feminine. Curentul Art Deco aduce liniile drepte și. În plus, popularizează pietrele naturale mai puțin costisitoare precum turcoazul, granatul, ametistul, perlele baroce, Piatra Lunii și mai nou descoperitul Opal Australian.
Nu putem vorbi despre perioada victoriană fără a menționa cameele, acestea fiind una din primele asocieri care se fac automat atunci când vorbim de bijuteriile perioadei victoriene. Cu siluetele sculptate în cristale naturale (onix, coral, lavă sau agat), prinse în inele, broșe, cercei și brățări, pandate, coliere drapante și sofisticați cercei lungi, cameele reflectau fascinația Europei pentru culturile antice. Mai puțin cunoscute la noi, dar nu mai puțin populare în acea perioadă, bijuteriile acrostice — în general, broșe, inele și pandante, mesaje de iubire și sentimente.
Cele mai admirate bijuterii cu turcoaze din Lumea Nouă
Renumitele case Cartier, Chanel, Bulgari, Winston, Boucheron, Van Cleef & Arpels dar și mulți renumiți artizani ai bijuteriilor folosesc deseori turcoazul în combinație cu aur, diamante, turmalină, safire, rubine și alte pietre prețioase.
Ceasul Serpenti Bulgari cu turcoaze, diamante și rubine
Serpenti este una dintre cele mai vechi colecții de ceasuri de lux a Casei Bulgari, fiind lansată în anii ’40. Deși această longevivă colecție de ceasuri Serpenti a inclus și alte modele care au excelat în numărul de turcoaze sau modele cu safire, smaralde sau diamante, mă voi opri în mod special asupra ultimul model cu turcoaze care a făcut furori la momentul lansării sale.
Unicitatea ceasului Serpenti al Casei Bulgari, apreciat la 251,000 $, este dată nu doar de creativitate și frumusețe, ci și de brățara dublă din aur galben și roz cu inserții de turcoaze, rubine și 724 de diamante.
David Webb - îmblânzitorul de aur, animale și turcoaze
Merită menționat aici numele bijutierului american prin excelență, David Webb (1925-1975), supranumit Houdini al aurului. Și-a dorit să facă de-a aurului nou acea patimă pe care o vedem în bijuteriile extrem de vechi. Din acest motiv a studiat îndelung bijuteriile de mii de ani lăsate de incași, turci și sirieni, dar și pe cele descoperite în mormântul lui Tutankhamon, pentru ca în final să le reinterpreteze în stilul său.
Webb recunoscut pentru creațiile sale originale cu animale, dar și pentru imaginația și originalitatea cu care a știut să pună în valoare turcoazele în broșele, colierele, brățările, cerceii și inele pe care le-a creat. Și, am considerat că merită să vă arăt câteva dintre acestea, pentru că animalele au fost din cele mai vechi timpuri și vor rămâne o sursă de inspirație pentru bijuteriile cu sau fără turcoaze.
Aristocrație și bijuterii cu turcoaze
M-am gândit că finalul acestui articol este momentul potrivit să vă introduc în lumea turcoazelor princiare și să vă povestesc un pic despre unele dintre cele mai frumoase tiare și diademe purtate de membrele caselor regale.
Cartier, arta islamică și turcoazele
Timp de 175 de ani, numele „Cartier” a fost sinonim cu glamour-ul emblematic francez, dar ceea ce este mai puțin cunoscut publicului larg este faptul că semnătură stilului acestei case are o puternică influență islamică, iar acest lucru se datorează un simplu fapt mai puțin cunoscut.
Louis-François Cartier (1819-1904), fondatorul Casei Cartier, era un mare admirator al artei islamice, iar în anii de început, el nu doar vindea bijuterii sale, ci obiecte de artă precum porțelan de Sèvres și Mennecy, picturi și rame vechi, bijuterii indiene și renascentiste sau artă islamică. Așadar, este de înțeles influența artei islamice asupra bijuteriilor create de Casa Cartier. Un exemplu grăitor în acest sens este această tiară din platină cu turcoaze și diamante a fost creată la cerere în 1936, dar și nenumăratele bijuterii inspirate de Egipt și nu numai.
Tiara cu turcoaze a ducesei de Vendôme
Maria Magdalena Philomena Juliana Johanna de Tornos y Steinhart, Ducesa de Vendôme, a purtat în ziua nunții sale (mai 2009), o diademă șimplă, cu turcoaze albastre exemplare și diamante, parcă tocmai pentru a completa broderia extrem de sofisticată a elegantei rochii de mireasă, o creație Christian Lacroix.
Tiara Triumful iubirii (Tiara cu turcoaze persane)
Tiara cu turcoaze Saxa-Coburg & Gotha
Cu o astfel de reputație și frumusețe unică, nu este de mirare că turcoazul a atras atenția multor actrițe precum Megan Fox, Blake Lively, Eva Mendes, Heidi Klum, Salma Hayek, Sarah Jessica Parker sau Scarlet Johansson, care potrivesc ținutelor lor diverse bijuterii cu turcoaze.
BIBLIOGRAFIE:
Câteva dintre resursele online care merită menționate, folosite în procesul de documentare pentru acest articol.
- Besler, Carol (2022) —Harry Winston’s Majestic Escapes Collection Is Inspired By The Places We All Want To Be This Summer. Forbes.com
- Brookins, Laurie (2022) — 10 Pieces of Turquoise Jewelry Worth Investing in, From Harry Winston to Irene Neuwirth and More. Robreport.com
- Lowry, Dan J. & Lowry, Joe P. (2010) — Turquoise: The World Story of a Fascinating Gemstone. Layton, Utah: Gibbs Smith
- Peltason, Ruth — About David Webb. davidwebb.com
- Smith, Alexander (2013)—Kelly Clarkson forced to sell $250,000 ring to Jane Austen museum. NBC News
- Eisenstadt, Abigail (2021) — How Turquoise Replaced Emeralds in This Royal Diadem. Smithsonianmag.com
NOTĂ: Pozele care ilustrează acest articol au fost preluate de site-uri precum: Christie’s, Sotheby’s, 1st Dibs, MET Museum, antiquities.co.uk, iar ulterior prelucrate și editate.