Așa cum vă povestea Ema Condurache în articolul Alexandritul, piatra oamenilor puternici, acest minunat cristal realizează o punte între lumea fizică și lumea spirituală. Cunoscut și sub numele de Diafanit, minunatul Alexandrit este considerat ca fiind un cristal aducător de noroc, prosperitate și dragoste. Acest cristal are în egală măsură o poveste nobilă și controversată. Intrigile și ambițiile care-l încojoară au născut numeroase legende. Pe de altă parte, culorile Diafanitului și măiestria artizanilor au dat naștere unora dintre cele mai admirate și râvnite bijuterii.
Alexandritul este un cristal descoperit relativ recent, mai exact în 1834, în minele din apropierea râului Tokovaya din Munții Ural din Rusia. Trebuie spus că primul om care a adus în atenția opinia publice Alexandritul a fost contele Lev Alekseevich Perovskii (1792-1856). Mare colecționar de pietre prețioase, extrem de ambițios și dornic de putere, Perovskii a fost responsabil de dezvoltarea exploatărilor miniere din Urali.
De la Diafanit la Alexandrit …
În acea vreme însă, finlandezul Nils Gustaf Nordenskjold (1792 -1866) era recunoscut în lume ca cel mai mare mineralog. Acesta identificase și botezase numeroase cristale în toată lumea. La el apela Perovskii atunci când avea nevoie de expertiză cu privire la mineralele descoperite în Munții Urali.
Așa se face că Nordenskjold a fost chemat să examineze un cristal inițial identificat ca smarald. Vâzând însă duritatea lui, mineralogul a decis să-și continue analiza. Observându-l la lumina lumânării, a constatat că dimineața cristalul își schimbase culoare într-un roșu-zmeură. În cele din urmă, Nordenskjold a identificat piata ca fiind o varietate de crisoberil. Sugestia lui a fost ca acesta să primească numele de Diafanit (diaphanite). Explicația vine din limba greacă „di” înseamnă doi, „aphanes” nevăzut sau „phan”, a se ivi, a apărea).
Piatra Rusiei țariste
Contele Perovskii însă, dorea să-și extindă sfera de influență și-n rândul familiei țariste. Astfel, pe data de 17 aprilie 1834 cristalul a fost prezentat Marelui Duce Alexandru Nicolae. Această zi marca împlinirea vârstei de 16 ani a moștenitorului coroanei Rusiei. Deloc suprinzător și reflectând cele două culori ale vechii Rusii Imperiale, roșu și verde, Perovskii a decis să prezinte Diafanitul viitorului țar Alexandru al II-lea (1818-1881) sub numele de Alexandrit.
Prima lucrare de specialitate care descria acest tip de crisoberil schimbător sub numele de Alexandrit avea să fie publicată abia în 1842. Ulterior cristalul a devenit piatra națională a Rusiei țariste. Privind însă retrospectiv, nu poți să nu te gândești că această schimbare de nume din Diafanit în Alexandrit și puternica asociere cu familia țaristă a contribuit într-o mare măsură la celebritatea acestui cristal.
Cristal magic și profetic
Simbol al verii, al celei de-a noua zi din lună, dar și al zilelor de vineri, Diafanitul este unul dintre acele cristale purtătoare de numeroase atribute transformatoare, magice și spirituale.
Nikolai Semyonovich Leskov (1831-1895) este primul scriitor rus care a atribuit Alexandritului puteri magice. În romanul intitulat “Alexandritul, o interpretare misterioasă a unui fapt adevărat”, acest cristal este numit profetic. Iar, tot în aceeași perioadă, francezul Eliphas Levi (1810-1875), autor și magician, face o paralelă între dualitatea coloristică a Alexandritului și cea a sângelui (venos și arterial).
Școala de astrologie Avesty susține că Alexandritul este o piatră a spiritualității, iar purtătorii ei e bine să fie pregătiți să înfrunte mari provocări. Pe de altă parte, odată ce le-au depășit, cristalul le va aduce liniște, noroc și victorii.
Calea Zain
În Cabala (Kaballah), Alexandritul este asociat cu Zain, cea de-a treia cale diagonală din Copacul Vieții, conectând Binah (“înțelegerea” / “adevărul”) cu with Tiphereth (“frumusețea” / “armonia”). Cel aflat pe calea Zain întruchipează sabia, un simbol al rebeliunii adevărului. Altfel spus, reprezintă și dublul potentențial al energiilor acestii căi pentru că sabia simbolizeazp puterea supremă și loialitatea care unește purtătorul ei cu așa putere; dar, tot sabia este și o armă a justiției, pedepsei, mâniei și diviziunii.
Totodată, Zain (în ebraică “sabie” sau “armă”) reprezintă șaptea literă din alfabetul ebraic și simbolizează fluxul ascendent al energiilor sau întoarcerea la Divin. Totodată, Zain (în ebraică “sabie” sau “armă”) reprezintă șaptea literă din alfabetul ebraic și simbolizează fluxul ascendent al energiilor sau întoarcerea la Divin.
Cartea Iubiților
Tradiția cabalistică și Tarotul sunt profund legate prin formă, funcție, înțelesuri enigmatice și numărul 22. Există 22 de căi ale Cabalei și 22 de arcane majore, arhetipuri ale Tarotului.
Se poate spune că Zain reprezintă sabia care aduce acea claritate și înțelegere ce constituie fundația celei mai pure și traince iubiri. Pe de altă parte, calea Zain are drept corespondent ca arhetip în Tarot Cartea Iubiților, adică alegerea.
Din perspectivă cabalistică, Calea Iubiților unește Tiphereth (Sephira 6), aflată în centrul Copacului Vieții, Binah (Sephira 3). Este o calea pe care în mod simbolic femeia și bărbatul sunt aduși pentru a crea o ființă reîntregită capabilă de noi conștientizări, aptă să ajungă la o creștere spirituală. Numărul acestei căi este 7, numărul desăvârșirii în lumea materială, așa cum este în povestea biblică a Creației.
Cimofanul, piatră sacră
Cimofanul, acest Alexandrit cu totul special, este la rândul său purtător de puteri magice, miraculoase. Alstfel, în tratatul tibetan „Chzhud-Shi” se vorbește despre „Vayduriam”, o piatră cu efect de ochi de pisică, cunoscută azi ca Cimofan. Acesta formă rară de Diafanit era considerat o piatră sacră care putea ajuta persoanele inițiate să înțeleagă limba magicienilor, a păsărilor și animalelor. Celor neinițiati, Alexandritul cu efect de ochi de pisică le poate oferi viziuni și vindecare de toate bolile.
Tradiția hindusă consideră că Cimofanul (Cat’s Eye) este un simbol al iluminării, fiind asociat cu Ketu, luna în creștere. Din acest motiv hindușii poartă cimofanul ca talisman de protecție împotriva răului. De asemenea, ei consideră că acest cristal protejează împotriva scabiei (boală de piele), leprei și chiar și împotriva alcoolismului.
Piatra Văduvelor
Pe de altă parte, tot în Rusia, în timpul celui de-al II Război Mondial, Alexadritul era cunoscut ca Piatra Vaduvelor întrucât soțiile care purtau aceste cristale și-au pierdut soții. Blestemul putea fi însă rupt, dacă Alexandritul era purtat în pereche cu un alt cristal. Explicația acestei reputații ține de faptul că în anii celui de-al II-lea Război Mondial peste 7.000.000 de ruși și-au pierdut viața. Aproape toate familiile au pierdut un om drag. Acest fapt a fost asociat cu purtarea de către femeile din Rusia a bijuteriilor cu Alexandrit sintetic obținut din corundum încă din 1909. De aici reputația de piatră care aduce văduvie și ghinion în familie.
Minunății rusești cu Diafanit
Nici măcar ghinionul, tristețea sau și reputația nu tocmai încurajatoare a Alexandritului nu i-au ținut departe pe artizanii ruși de acest cristal. Aceștia adorau Diafanitul, și, în consecință, au creat unele dintre cele mai frumoase bijuterii ale acelor timpuri, iar printre ei evident se numără și Carl Faberge.
Timp de peste 100 de ani, Rusia a fost singura țară din lume de unde puteau fi achiziționat Alexandrit. Abia începând cu anii ‘80 noi zăcăminte de Diafanit au fost descoperite în alte țări de pe mapamond. Dar, alternanța dramatică a nuanțelor de verde și rubiniu-mov ale Alexandritului de Rusia a rămas unică, fascinând deopotrivă bijutierii, doamnele și domnișoarele din întreaga lume.
Extravaganțe cu Alexandrit de la Casa Tiffany
Aflat în topul celor mai scumpe pietre prețioase din lume, bijuteriile cu Diafanit au încântat și încântă orice femeie. Unii le-ar putea numi simplu bijuterii. Eu le spun extravaganțe pentru că frumusețea lor te lasă fără cuvinte.
În ciuda faptului că Alexandritul a crescut rapid în popularitate în Rusia, se poate spune că celebritatea sa se datorează Casei Tiffany. Mai exact, mineralogului șef al renumitei Casei Tiffany, George Frederick Kunz (1856-1932) a fost atât de fascinat de Alexandrit, încât a decis să călătorească în Rusia. Nu se știe cu exactitate câte de multe cristale de Difanit a achiziționat Kunz din Rusia.
Totuși, dacă ar fi sa dăm crezare spuselor lui Peter Schaffer, un mare cunoscător al bijuteriilor, rezerva de cristale de Alexandrit a Casei Tifanny a pus în dificultate zeci de ani competiția. Conform afirmațiilor sale, peste 50% din bijuteriile cu Diafanit vândute de firma sa au fost create de Casa Tiffany. Cele mai multe dintre acestea erau inele cu Alexandrit rusesc datând de la începutul secolului al XIX-lea, dar chiar și din anii ‘50.
Poate că una dintre cele mai impresionante creații cu Alexandrit este colierul creat de Louis Confort Tiffany pentru iubita sa, pictorița Sarah Eileen Hanley și datat 1914-1915.
Cele mai impresionante cristale de Alexandrit din lume
Așadar, nu puteam să nu trec în revistă, câteva dintre cele mai valoroase cristale de Diafanit. Și, mi se pare normal să încep cu începutul. În anul 1840, în Izumrudnye Kopi (Urali) a fost scos la iveală cel mai mare cluster de Alexandrit. Cântărind nici mai mult nici mai puțin de 5724 grame, acesta conține 22 de cristale de Diafanit.
Astăzi cel mai mare specimen de Alexandrit brut (neprelucrat) cunoscut de 122.400 carate poartă numele Sauer. A fost descoperit în 1967 în Bahia, Brazilia, de către francezul Jules Roger Sauer, fondatorul și președintele companiei Amsterdam Jewelers. Acest exemplar unicat face parte din impresionanta sa colecție personală de cristale. Colecționarul a adunat în timp aproximativ 3000 de specimene rare. Aceste minunății ale Mamei Pământ pot fi admirate în Ipamena, Brazilia, la The Amsterdam Sauer Museum, deschis publicului larg în 1989.
Muzeul Smithsonian din Washinghton DC găzduiește ceea ce este considerat unul dintre cele frumoase cristale de Alexandrit fațetat din lume. Are 65.08 carate și este evaluat la peste 4 milioane USD.
Whitney este numele unui impresionant Alexandrit șlefuit de 17.08 carate, provenind din Brazilia. Acesta a fost dăruit de către Coralyn Wright Whitney Muzeului Național de Științe Naturale (Londra) în 2009.
De asemenea, este de remarcat faptul că unele dintre cele mai mari și frumoase exemplare de Diafanit (Naleem) și Cimofan (Maharani, The Lion’s Eye, Ray of Treasure) provin din Sri Lanka.
La final de articol, nu aș fi putut uita să menționez, deși poze nu există, ceea ce, în septembrie 2006, Guinness Book of Records a omologat drept cel mai mare Alexandrit șlefuit din lume. Aflat în posesia unui japonez, acesta are 141.92 carate și este evaluat la peste 100 millioane USD.
P.S. Acest articol a fost inspirat și a beneficiat de contribuția prietenei mele, Ema Condurache, un om care, așa cum cred că știți deja, iubește și scrie despre cristale!
Foto: Inel de logodnă cu Alexandrit și diamante
Discussion about this post