Astăzi, 24 decembrie, marchează începutul acelei perioade din an, cuprinsă între Ajunul Crăciunului și Bobotează, cunoscută sub numele de cele 12 Nopți Sfinte (24 decembrie – 6 ianuarie). Cred însă că pentru a pătrunde misterul acestor zile și nopți sacre, e bine să apelăm la cheia de înțelegere pe care ne-a lăsat-o chiar Rudolf Steiner, în conferințele sale:
În aceastã perioadă de 13 zile, de o intensă emanaţie spirituală, se creează totodată şi condiţii suprasensibile cu totul aparte pentru trezirea facultăţilor de amintire spirituală ale omului, legate de marile taine ale devenirii fiinţei umane, începând cu Omul primordial, omul Nathanaelic. Ca imagine ni se revelează două polarităţi ale acestor evenimente suprasensibile, la fel de importante.
Prima are loc în sfera Pământului, când sufletul acestuia aduce cu sine ca o amintire, toate vieţuirile suprasensibile pe care le-a trăit în perioada lunilor de vară, ca imagini din înălţimile stelare. Pământul îşi aminteşte în modul cel mai viu cum în cursul verii, a trăit el însuşi în depărtările cosmice, în lumea astrelor şi a stelelor fixe.
A doua imagine polară, are loc la începutul aprinderii Soarelui Spiritual în tenebrele nopţii hibernale. Ea se desfăşoară de această dată în imensitatea spaţiilor stelare, zodiacale. Admirând în nopţile senine de iarnă cerul cu puzderia lui de stele strălucitoare, ştim că acolo, în coloniile stelare ale înaltelor Ierarhii, se desfăşoară o activitate inimaginabilă încă pentru conştiinţa noastră obişnuită.
Contemplarea celor 12 nopți Sfinte din perspectiva lui Rudolf Steiner ...
Altfel spus, avem acum ocazia să atingem un nou nivel de înțelegere, pentru ea este precum acea sămânță ce germinează în adâncurile Pământului, care va răsări și în cele din urmă va înflori odată cu Învierea lui Iisus Hristos.
Fragmentele care urmează prezintă cât s-a putut de fidel gândurile pe care Rudolf Steiner le-a făcut cu privire la cele 12 Nopți Sfinte. Am adaptat textele originale, străduindu-mă să rămân cât mai fidelă cuvintelor sale. Modul în care fiecare va pătrunde semnificația lor sau felul în care va considera să contemple la acestea este un proces personal.
Prima Noapte Sfântă 🌟24-25 Decembrie – CAPRICORN
Ajunul Crăciunului, când Hristos se naște în suflet, iar sufletul întreabă:
- Simbol — Ieslea din Bethleem, în a cărei sărăcie și smerenie se naște Lumina Lumii. Vocea Tăcerii pătrunde în suflet și învață să afirme cu bucurie binele din noi și din ceilalți.
- Capricorn — Spiritul Divin se naște în Materie. Spiritul și Materia, Alpha și Omega se ating și creează viața.
- Misterul — Sufletul căutător în întunericul unei păduri fără urme.
A doua Noapte Sfântă 🌟25-26 Decembrie – Vărsător
Noaptea lui Ioan (Botezătorul). Vulturul sufletului, rotindu-se acolo sus cu aripile sale și privind înapoi de la mare înălțime, își privește viața. si priveste in jos din inaltimi, observandu-si propria viata. Și acum omul recunoște Legile Karmei.
- Misterul — Să alegi calea îngustă și dificilă sau calea largă și ușoară. Pentru cei care ce se nasc în trup (carne) este greu să găsească calea spiritului.
- Bhagavad Gita — O viață egoistă sau o viață dedicată umanității?
A Treia Noapte Sfântă 3 🌟26-27 Decembrie – Pești
Cele trei nopți ale crinului alb.
Sufletul recunoaște că nu reușește să se mențină, să rămână deasupra, că este din nou atras în jos, pentru că este prea multă încărcătură pământească în el.
Sufletul începe în mod conștient să purifice trupul pământesc când privește fiecare masă ca pe o “Sfântă Împărtășanie”:
- Misterul — În lungile tale plimbări prin lumea pământească, nu uita niciodată că scopul scopurilor.
A patra Noapte Sfântă 🌟27-28 Decembrie - Berbec
Curăță în mod conștient Corpul Astral. Antipatia și simpatia se transformă într-o iubire atotcuprizătoare. Pasiunile și dorințele tac. Energia lui Hristos pătrunde cu lumina și puterea Sa în tot ceea ce este luciferic în noi.
- Misterul — Lucrul cu noi servește binelui suprem al întregului. Arhanghelul Uriel ține oglinda în care ne vedem așa cum suntem.
A cincea Noapte Sfântă 🌟 28-29 decembrie – Taur
Curăță conștient Corpul Mental (mintea). Cultivă gândirea disciplinată. Concentreză-t și dă putere asupra gândurilor pozitive. Transformă porumbeii negri ai gândirii în porumbei albi, pentru că atâta timp cât aceasta nu este crescută în mod conștient, ea se aseamănă cu un porumbar. De asemenea, acest porumbar îngrijit ține ușa închisă tuturor gândurilor ciudate, stranii sau negative.
- Misterul: Purificarea Templului de către Isus Hristos.
A șasea Noapte Sfântă 🌟 29-30 decembrie – Gemeni
Cele trei nopți ale sabiei. Noaptea lui Petru. Noaptea consacrării sabiei.
Oricine are nevoie să-și ascută singur(ă) sabia discernământului. Pentru a descoperi adevărul, cu puterea sporită a voinței, fiecare are nevoie să unească cele două părți: moartea (eternul) și efemerul.
- Misterul — Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului se unesc și sunt Unul.
A șaptea Noapte Sfântă 🌟 30-31 decembrie – Rac
Șarpele de pe mânerul sabiei: înțelepciune. Ar trebui să ne preocupe lecturile înălțătoare, alese. Este noaptea marii porunci.
- Misterul — Cine poruncește sufletului nostru? Cine este Domnul sufletului nostru, autorul tuturor acțiunilor noastre? Avem libertatea să întărim, să creștem în noi bunăvoința.
A opta Noapte Sfântă 🌟 31 decembrie–1 ianuarie – Leu
Crucea la capătul mânerului sabiei: Sacrificiu. Limba, încinsă cu sabia puterii lui Hristos, vorbește adevărul fără să rănească. Este o noapte de groază.
- Misterul — Cavalerul, războinicul cu lancea voinței și sabia cunoașterii. Moartea și diavol, în spatele lui! La anumite nivele ale cunoașterii, fiecare pas greșit duce rapid la cădere, distrugere. Victoria va fi obținută prin îndeplinirea și loialitatea neobosită a îndatoririlor leului.
A noua Noapte Sfântă 🌟 1-2 ianuarie – Fecioară
Acum urmează cele trei nopți ale coroanei.
Detașarea, desprinderea de intelect; sau separă intelectul de robia și țeluri pământești. Este Întreita Noapte Sfântă în care eul inferior se predă și rămâne doar dorința de a sluji, de a se dărui pe sine.
A zecea Noapte Sfântă 🌟 2-3 ianuarie – Balanță
Este noaptea care vine din a sluji, din cel mai mare sacrificiu. Supunere – acțiune. Învață să asculți vocea launtrică și semnele Divinului.
- Misterul — Ceva misterios încearcă să-ți facă auzită vocea în noi de-a lungul mai multor întrupări, Claritatea ei crește prin sacrificiu și decizie.
A unsprezecea Noapte Sfântă 🌟3-4 ianuarie – Scorpion
Lupta cu Gardianul Pragului.
- Misterul — Graalul crește în noi. Mărturisește constant, crește-ți, supunerea față de Cel mai Înalt!
A douăsprezecea Noapte Sfântă 🌟Ianuarie 4-5 – Săgetător
În cea de-a douăsprezecea noapte, coroana pe care am câștigat-o o așezăm la picioarele Divinului, deoarece, într-adevăr, noi ne-am luptat, dar am câștigat-o cu ajutorul harului (primit), e legea spirituală. Harul curge dintr-o sursă pe care omul (doar) cu puterea umană nu o poate atinge.
Alfa și Omega vor fi Unu. Timp fără spațiu – spațiu atemporal. Totul este etern, Sfânt acum! Puternica determinare a Săgetătorului trebuie folosită pentru a putea fi capabili să primim darurile spirituale.
Ceea ce am văzut și am primit în Cele 12 Nopți Sfinte, trebuie să ducem în viața pământească, să spiritualizăm materia și sufletul. Cele 12 nopți sfinte sunt importante pentru destinul de-a lungul întregului an. Ele pot planta sămâța unei voințe spirituale. Este esențial cum ne-am implicat în noaptea de Anul Nou. În aceasta noapte am eliberat spiritul omenesc, iar de acum ceea ce gândim va fi luat de înaltele ierarhii spirituale și purtat ca foță de îndeplinire.
A treisprezecea Noapte Sfântă 🌟 5 – 6 ianuarie
Am ajuns la a treisprezecea Noapte Sfantă. În prima Noapte Sfântă am sărbatorit nașterea lui Iisus, ce a trezit în sufletul nostru amintirea profundă a cine suntem cu adevărat. Am cunoscut puritatea ființei noastre, așa cum eram înainte de a ne întrupa vreodată pe Pământ. Este amintirea pe care am purtat-o în inimă în fiecare viață. În urmă cu douăsprezece zile, am văzut-o reprezentată pe chipul pruncului nou-născut.
De-a lungul acestor nopți și zile sfinte am îngrijit copilașul, hrănindu-l cu ajutorul Imaginației; i-am dat forță de viață. Am ajuns acum la noaptea în care pruncul, amintirea inocentă din ființa noastră, este gata pentru a-l primi pe Hristos cosmic. Din soarele ceresc, pe aripi de porumbel, vine Hristos, cel după care am tânjit în toate viețile noastre pământești. Hristos însuși poate fi trăit în ființa noastră – aceasta este Boboteaza, Epifania fiecăruia. Înțelegem oare ce înseamnă să avem prezența vie a lui Hristos în noi?
În această noapte avem posibilitatea de a crea o Imaginațiune plină de viață a ceea ce înseamnă el pentru noi. Călătoria de-a lungul celor douăsprezece zile și nopti, de la Iisus la Hristos, ne schimbă pentru totdeauna. O vom duce în inimi de-a lungul celor 12 luni ale anului. Să purtăm cu noi această cunoaștere în fiecare zi a anului.
12 Nopți Sfinte
Bibliografie și câteva lecturi pentru doritori ...
Așa cum frumos spune Mary Stewart Adams, cele 12 Nopți Sfinte reprezintă o oportunitate pentru noi toți de a ne pune în stare de rugăciune și
Acest proces este unul pe care-l putem parcurge în fiecare an. Iar, în fiecare zi putem alege să ne străduim să urmăm calea Sa, calea cuvântul și exemplului lui Iisus Hristos.
Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul celor 12 Nopți Sfinte și modul în care pot contempla la aceste momente sacre din an, iată câteva sugestii de lectură:
- Kaine, Kristina – Meditations on the 12 Holy Nights, 2016
- Koulias, Adriana – Twelve Holy Nights: Contemplations. Zuriel Press. 2016
- Osswald, Florian. Given the Night (Part I). Journal of the Pedagogical Section No. 58 Michaelmas. December 2016.
- Prokofieff, Serghej. O. Cele 12 Nopți Sfinte și ierarhiile spirituale. Univers Enciclopedic, 2011.
- Steiner, Rudolf. The Birth of the Sun-Spirit as the Spirit of the Earth. The Thirteen Holy Nights. Conference. Hanover. 1911
- Steiner, Rudolf. Art as Seen in the Light of Mystery Wisdom. Cosmic New Year. Dornach. 1914
- Steiner, Rudolf. Cursul anului trăit în patru imaginațiuni cosmice. Prima Conferință. Imaginațiunea Mihaelică. Dornach. 1923
- Sucher, Willi – The Twelve Holy Nights. 2012
- Suwelack, Geert – The New Dialogue with the Spirit of the Earth. The Seasons and Seasonal Festivals in the Southern Hemisphere. 1985
- Indications Given by Rudolf Steiner to Herbert Hahn for the Twelve Holy Nights. Edited & revised by John Barnwell, 2014.
- The Dream Song of Olaf Asteson: An Ancient Norwegian Folksong of the Holy Nights.
Discussion about this post