Loading Events

Astăzi, 8 noiembrie, îi onorăm și sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cunoscută în popor și sub numele de Capul Arhanghelului, Arhanghelul sau Năpustitul arieților, această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox. Se spune că în această zi Arhanghelul Mihail, cel despre care se crede că este primul „sfânt sfințit” de Dumnezeu, trimite pe lumea cealaltă vara și încet încet slobozește iarna. Iată cuvintele cu care, culegătoare și marea iubitoare de folclor, Elena Niculiță-Voronca redă această veche credință românească:

Iarna e un iad; iadul e de la miezul nopței; și gerul îl dă Marmarca, stăpâna iadului și mama dracilor, femeia lui Scaraoțchi. Pe dânsa o ține Sfântul Mihail în frâu și dă gerul potrivit. este o cheie, ci deschide și sloboade, tot câte oleacă, de la început, ș-apoi cât trebuie; dar să nu fie Sf. Mihail, ar slobozi ger că ne-ar îngheța pe toți."

Arhanghelul Gabriel – Mesagerul Divin, este considerat în tradiția bisericească ca fiind unul din conducătorii cetelor de îngeri. Gavriil este arhanghelul aducător de vești importante, și totodată îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Este cunoscut și sub numele de Gabriel, care în limba ebraică înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”. Deseori este în pictura bisericească îi este asociată floarea de crin, ca semn al Bunei Vestiri. Pe de altă parte, Arhanghelul Mihail este reprezentat în iconografia creștină, purtând în mână o sabie de foc, simbol al dreptății divine. Pe el Dumnezeu l-a rânduit pe veci conducătorul cetelor îngerești și purtătorul cheilor raiului. 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Conform tradiției populare, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se serbează timp de trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi este capul Arhanghelului, a doua mijlocul și a treia coada Arhanghelului. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Vara Arhanghelilor”, vremea fiind mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Tot tradiția noastră populară menționează că:

  • între Arhangheli și Crăciun în mod negreșit vor fi două-patru zile mai senine și călduroase care se numesc vara iernii;
  • Arhanghelul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui;
  • de ziua lor să te străduiești să eviți bârfa, mânia sau răzvrătirea pentru că vei atrage ghinion timp de 5 ani.  

Tradițiile și obiceiurile românești de ziua Sf. Arh. Mihail și Gavriil sunt numeroase, iar despre acestea a scris pe larg, Ana – Maria Bogdan, fondatoarea Centrului de terapii alternative ChakanaVibes.

De asemenea, merită menționat faptul că în practica Karuna Reiki, există două simboluri dedicate celor doi arhangheli și care înlesnesc accesarea energiilor acestora. Simbolul Zonar aparține Arhanghelului Gabriel, fiind folosit pentru vindecare la nivel celular,  vindecarea unor probleme venite din viețile anterioare sau traumelor care au originea în copilărie. Simbolul Rama este  asociat energiilor Arhanghelului Mihail pentru a curăța mentalul și a avea claritate, pentru purificarea unei camere de energii de vibrație joasă, pentru armonizarea chakrelor, dar și materializarea unor obiective concrete.

Lecturi și rugăciuni dedicate Arhanghelilor Mihail și Gravriil