În tradiția populară românească, covasa este o băutură fermentată ritualică, fundamental legată de tradițiile asociate Sfântului Andrei. Această băutură, preparată din mălai și faină, sau din mălai de porumb, sau din mei, oferă protecție oamenilor și animalelor.
Covasa se consumă la Sântandrei sau la Ovidenie (21 noiembrie), mai ales în zona de est a țării. Gustul covasei este dulce-acrișor, asemănător cu cel de bragă. Băutura preparată în casă se împarte vecinilor în oale, pentru ca vacile să dea lapte mult, bun și smântos. În Moldova se consideră că fiecare om este dator să consume covasă de Sfântul Andrei, ca să fie ferit de strigoi.
Cum se prepară covasa
Această rețetă pe care o redăm aici este preluată și adaptată după aceea lăsată de folcoristul Mihai Lupescu în cartea Din bucataria taranului roman (Editura Paideiea, Colecția: Restitutio; București, 2000)
- Ingrediente: 3-4 pumni de mălai (un pumn înseamnă cât se ia cu ambele palme făcute căuș), 1 pumn de făina de grâu , puțin borș, 20 l apă caldă;
- Mod de preparare: Printr-o sită deasă se cerne bine mălaiul într-o putină de aproximativ 20-30 litri și se amestecă cu un pumn de făină de grâu; apoi se face un cuib în el și aici se pune puțin borș. Treptat se adaugă apa fierbite în timp ce se amestecă continuu cu făcălețul întreaga compoziție până când aceasta devine vâscoasă, asemenea unui terci. Această compoziție se lasă apoi aproximativ 5-6 ore la căldură ca să ajungă să fermenteze. Apoi se fierbe într-un ceaun la foc potrivit, până se mai îngroașă.
Sfatul bucătarului: Este de preferat ca această compoziție s-o pregătești de cu seară, se lasă 5-6 ore la fermentat, iar apoi se pune la fiert dimineața.