Despre termenul de Constelații Sistemice sau Constelații Familiale, Bert Hellinger, fondatorul metodei, afirma într-un interviu: „Este o traducere prescurtată. Ar fi fost preferabil să păstram traducerea literală din limba germană și să vorbim despre „poziționarea familiei în spațiu“. Căci, pentru a forma o Constelație Familială, „poziționăm“ efectiv diverși membri ai familiei în spațiu, pe o scenă, fiecare dintre ei aflându-se în raport cu ceilalți. Cam cum sunt unite între ele stelele pe cer.
Metoda Constelațiilor Sistemice Familiale pleacă de la premiza, adevarată de altfel, că fiecare individ vine la întrupare în cadrul unul grup, acesta fiind familia de origine sau familia biologică. Aici, are un loc al său, un timp cronologic în care își trăiește viața și un spațiu în care îți desfășoară viața. Tocmai de aceea, aceasta tehnică este aplicată cel mai bine în grup.
Cum funcționează sistemul de familie
Indiferent că suntem conștienți sau nu, ceea ce s-a întâmplat în trecut în familia de origine ne influențează într-un fel sau altul, fie pozitiv, fie negativ. Toți membrii unei familii sunt influențați de energia și comportamentul celor ce aparțin sistemului. Uneori ni se spune că avem trăsături comune cu o anumită rudă, sau că avem reacții identice cu un alt membru de familie. Alteori observăm la noi sau la alți membrii ai familiei anumite tipare comportamentale care ne par “ciudate” pentru că nu avem o explicație.
Din perspectiva Constelațiilor, apariția acestor tipare ține de nerespectarea principiilor de baza care guvernează sistemul de familie, raporturile dintre membrii acestuia. Ca să înțelegi mai bine acest concept, trebuie să precizez că din punct de vedere al Constelațiilor Familiale, avem 3 legi fundamentale după care ne ghidăm: legea apartenentei, a succesiunii și cea echilibrului. În cazul în care aceste legi nu sunt respectate, în mod conștient sau nu de către membrii familiei, se creează un dezechilibru în cadrul raporturilor dintre aceștia. Astfel, pot apărea comportamente “ciudate”, afecțiuni fizice sau psihice, dispariții inexplicabile, stări de depresie sau tristețe inexplicabile, fobii, incapacitatea de relaționare cu cei din jur, dorința de suicid, frici (de apă, de înălțime, de spații închise) etc. Pe de altă parte însă, sistemul de familie tinde să se echilibreze. Drept urmare, membrii familiei care sunt în viață, vor manifesta într-un fel sau altul ceea ce nu este aranjat în sistem.
Legile care guvernează sistemul de familie
Menționam anterior că lipsa de armonie în cadrul relațiilor dintre membrii unei familii este dată de nerespectarea principalelor legi ce guvernează sistemul. Așadar, în cele ce urmează, vă invit să vedem care sunt aceste trei legi care stau la baza metodei Constelațiilor Familiale:
Legea Apartenenței
Fiecare individ născut într-o familie are dreptul de apartentență necondiționată la familie. Aceasta este ceea ce în Constelațiile Familiale numim Legea apartenenței. Este un drept ce îi revine prin naștere și nu poate fi alterat de nimic. Chiar dacă în timp el interacționează și este admis în alte sisteme (ex. fie prin adopție, fie prin căsătorie, fie prin crimă etc), el are o singură familie de origine, cea în care s-a născut.
Legea Succesiunii
Fiecare individ aparține momentului temporar în care s-a născut. Închipuițivă că aveți cinci bucăți de hârtie identice, pe care sunt trecute numerele de la 1 la 5. Puteți să le amestecați între ele, să creați multe combinații, însă ordinea firească de așezare este întâi 1, apoi 2, apoi 3, apoi 4 și ultimul 5 – în familie asta înseamnă că întâi avem:
- Trecutul – linia străbunicilor, apoi cea a bunicilor, cea mai apropiată de noi fiind cea a părinților;
- Prezentul – linia noastră, pe care ne situăm noi, frații și surorile noastre, verii primari;
- Viitorul – linia copiilor noștri și ai fraților noștri, urmată de cea a nepoților și a generațiilor următoare.
Legea echilibrului
Aceasta este cunoscută si sub numele de Legea Datului și Primitului și are la bază conceptul ca din punct de vedere energetic, cantitatea de energie investită într-o acțiune, trebuie să aibă o cantitate de energie egală care se întoarce la cel care a dat-o. Balanța se echilibrează și dacă cantitățile nu sunt neaparat egale. De exemplu: mergem la magazin să cumpărăm un produs și suntem de acord să plătim prețul solicitat de comerciant. Este posibil ca prețul să nu fie tocmai corect din punct de vedere al universului, însă în momentul în care am fost de acord să-l plătim, ne-am asumat că este un preț „corect” pentru noi.
Constelații Familiale – Metoda de lucru
Spuneam mai devreme ca într-un fel sau altul, sistemul de familie îți cere tributul de la cei care au fost „acceptați” în familie în generațiile următoare – Constelația de familie tinde la armonia perfectă pe care o are universul însuți, iar fiecărei „steluță” din cadrul ei i se va cere să-și aducă propria contribuție. Aici intervin Constelațiile Familiale. Se exemplu, plecând de la o temă simplă precum tristețea profundă și inexplicabilă, analizând sistemul de familie putem ajunge la concluzia că această manifestare a aparținut unei persoane din familie care nu este împăcată cu ceva ce s-a întâmplat în viața ei și care sub o formă sau alta cere să i se facă dreptate pentru a-și găsi liniștea.
Metoda Constelațiilor Sistemice este o metoda de vindecare holistică, rezultatul putând să apară la toate nivelele ființei umane: fizic, mental, emoțional, energetic și spiritual. Fiecare dintre noi aparține unui sistem de familie care include acțiunile, emoțiile, gândurilor și consecințele acțiunilor tuturor membrilor, indiferent de generația din care aceștia fac parte. Metoda de față ne ajută să punem ordine în sistem, astfel încât viața fiecărei entități aparținătoare să nu mai fie atât de marcată de trecut.
Concluzie
„Când un măr apare dintr-un arbore, tot arborele se bucură. Dacă vă faceți treaba cum trebuie, vă curățați de uscăciuni întregul arbore genealogic.” – Alejandro Jodorowski
Această afirmație se aplică și-n cazul sistemului de constelații, la nivel de egregor de familie, neam; strămoșii își pun speranța în generațiile noi, le transmit suflu și vitalitate, pentru a avea forța să-și îndeplinească menirea.
Pentru a pătrunde mai în profunzime tehnica constelațiilor familiale, în articolul de săptămâna viitoare voi dezbate una dintre legi – Legea apartenenței și modul cum ne influențează ea viața de zi cu zi.
Discussion about this post